• Homepage
  • >
  • Ondernemen
  • >
  • 4 redenen waarom het belangrijk is om verzuimgesprekken te hebben met werknemers 

4 redenen waarom het belangrijk is om verzuimgesprekken te hebben met werknemers 

  • Digi
  • december 21, 2023
  • Comments Off
verzuimgesprekken

Voor werkgevers is ziekte erg vervelend en wanneer dit regelmatig voorkomt bij een werknemer heeft de werkgever het recht om dit te benoemen bij de werknemer. Het voeren van een verzuimgesprek met een zieke werknemer is belangrijk om de impact van ziekteverzuim op de organisatie te minimaliseren. Voor werkgevers en werknemers kan een verzuimgesprek vervelend zijn, omdat je als werkgever niet wilt vissen in iemands persoonlijke leven. Echter, er zijn verschillende redenen waarom het voeren van een verzuimgesprek erg belangrijk is voor het bedrijf. In dit artikel worden vier redenen gedeeld waarom het voeren van een verzuimgesprek erg belangrijk is. 

Inzicht in de reden van het verzuim

Een van de belangrijkste redenen om een verzuimgesprek te voeren, is om te begrijpen waarom de werknemer niet naar het werk komt. Door dit gesprek te voeren kan de werknemer eerlijk delen waarom hij of zij niet kan werken waarop de werkgever begrip kan krijgen van de situatie. Elke werknemer is anders en problemen kunnen variëren van fysieke aandoeningen tot psychologische problemen. Door de oorzaak van het verzuim te achterhalen, kan de werkgever passende maatregelen nemen om de werknemer te ondersteunen en herstel te bevorderen.

Bevordering van re-integratie

Een verzuimgesprek biedt werkgevers de mogelijkheid om het re-integratieproces voor de werknemer te maken. Wanneer de werkgever het probleem begrijpt, kan hij of zij samen met de werknemer een re-integratieplan opstellen. Dit plan kan helpen om de werknemer weer geleidelijk aan het werk te laten gaan, met aangepast werk of aangepaste werktijden. Het doel is natuurlijk dat de werknemer weer zo snel mogelijk aan het werk kan gaan zonder verdere problemen.

Opsporen van mogelijke werkgerelateerde problemen

Een verzuimgesprek is een goede gelegenheid om eventuele werkgerelateerde problemen op te sporen. Hierdoor kunnen werkgevers feedback krijgen over de werkomstandigheden,

dit kan variëren van werkdruk tot problemen met collega’s of leidinggevenden. Door op de hoogte te worden van deze problemen kunnen werkgevers met oplossingen komen om de werkomstandigheden te verbeteren.  Het voorkomen van toekomstig ziekteverzuim is een belangrijk doel van deze gesprekken.

Juridische en financiële aspecten

Tot slot is het voeren van verzuimgesprekken vanuit juridisch en financieel perspectief erg belangrijk. Het is belangrijk als werkgever dat alle gespreksverslagen worden bijgehouden en dat er goede documentatie van het verzuimproces is. Dit kan goed van pas komen wanneer er juridische geschillen vallen of bij het aanvragen van subsidies of verzekeringen. Om jezelf als werkgever en de werknemers te beschermen is het dus heel erg belangrijk om alle verzuimgesprekken en afspraken vast te leggen. 

Previous «
Next »