De zekeringkast: geen taak voor doe-het-zelvers!

  • Digi
  • december 23, 2020
  • Comments Off
zekeringkast

Eigenaren of kopers van een oude woning krijgen vroeg of laat te maken met een verouderde meterkast. De stroomkring in oude gebouwen zijn niet ontworpen voor een groot aantal elektrische apparaten. Het kan nodig zijn om niet alleen een moderne meterkast aan te sluiten, maar ook UTP kabel te vervangen en nieuwe stroomgroepen aan te leggen. Ook al is de handige doe-het-zelver ervan overtuigd dat hij zelf een meterkast kan aansluiten, spreekt er veel tegen! Werken met elektriciteit is gevaarlijk. Het kan een overtreding zijn van de geldende wet- en regelgeving. In geval van gevolgschade is de verzekeringsmaatschappij niet aansprakelijk. 

De juiste plek voor uw meterkast

Meterkasten verdelen de reeds door de meter opgenomen elektrische energie over de afzonderlijke stroomgroepen. Niet alleen het aantal en het verloop van de stroomkringen zijn belangrijk, maar ook de locatie van de meterkast. De deur moet voldoende ruimte bieden voor alle inbouwapparatuur, hij mag geen enkele vluchtweg blokkeren en hij moet gemakkelijk toegankelijk zijn.

Niet bezuinigen op stroomgroepen

Een optimaal uitgangspunt is dat elke individuele woonruimte, zoals keuken, badkamer, woon-, eet- en kinderkamers, slaapkamers en gangen een eigen stroomgroep heeft, die afzonderlijk beveiligd is met een stroomonderbreker. Het is aan te bevelen om de licht- en contactdoos circuits te scheiden. Tevens heeft u voor de CV ketel en aansturing een eigen stroomgroep nodig. En ook hebben energie-intensieve huishoudelijke apparaten elk hun eigen stroomgroep nodig – dit geldt bijvoorbeeld voor vaatwassers, wasmachines, magnetrons en elektrische fornuizen. De directe water verwarming, elektrisch fornuis en krachtstroom-stopcontactdozen beschikken meestal over drie fasen (L1, L2, L3). Elke fase moet worden beveiligd met een eigen stroomonderbreker! Anders zouden de huishoudelijke apparaten of andere elektrische toepassingen niet tegelijkertijd kunnen worden gebruikt.

Stroom- en netwerkkabels

Naast de stroomvoorziening wordt een meterkast ook meestal gebruikt voor het kabelnetwerk. Hier komt het UTP kabel of glasvezel kabel het huis binnen en wordt dan geconverteerd en verdeeld. Verlopen stroom- en netwerk kabels naast elkaar, doet u er goed aan om afgeschermde internet kabels te gebruiken om storingen, ook interferentie genoemd, tijdens de dataoverdracht te voorkomen. Let u er dan wel op dat alle netwerkapparatuur, netwerk kabels, connectoren en wandcontactdozen ook afgeschermd zijn zodat de afgeschermde eigenschappen gewaarborgd worden. 

Previous «
Next »