• Homepage
  • >
  • Tech
  • >
  • Hoe houd jij je geld veilig in deze digitale wereld?

Hoe houd jij je geld veilig in deze digitale wereld?

  • Digi
  • juni 5, 2025
  • Comments Off

Online veiligheid is niet alleen een zorg voor grote bedrijven, maar ook voor gewone mensen hier in Laarbeek. Of je nu je bankzaken regelt vanaf je laptop, een betaling doet via je telefoon of zelfs digitale investeringen overweegt, de manier waarop we met geld omgaan verandert razendsnel. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw gegevens niet zomaar in verkeerde handen vallen?

Een lokaal voorbeeld van digitale oplichting

Stel je voor: Je krijgt een e-mail die lijkt te komen van je eigen bank. Alles klopt: het logo, de toon, zelfs de afzender lijkt betrouwbaar. In het bericht staat dat er iets niet in orde is met een recente betaling. Om dit op te lossen, moet je meteen even inloggen via de link in het bericht. Zonder er echt bij stil te staan, klik je erop.
Wat hier gebeurt, is een typische vorm van phishing. Die link stuurt je naar een nepwebsite die precies lijkt op de echte omgeving van je bank. Zodra je jouw inloggegevens invoert, hebben oplichters vrij spel. Ze kunnen je geld stelen of zelfs je identiteit misbruiken. Dit soort fraude komt overal voor, maar het gevaar wordt vaak onderschat, vooral in een hechte gemeenschap zoals Laarbeek waar mensen zich vaak veilig wanen.
Helaas is phishing niet het enige risico. Denk ook aan identiteitsdiefstal, waarbij criminelen persoonlijke informatie verzamelen om toegang te krijgen tot je online accounts. Of wat dacht je van gehackte betaalplatformen die niet goed beveiligd zijn? Het klinkt misschien alsof dat alleen gebeurt in grote steden of bij internationale bedrijven, maar niets is minder waar. Ook in een relatief kleine gemeenschap als Laarbeek kunnen mensen slachtoffer worden van digitale oplichting.

Bescherm jezelf tegen online oplichting

Je kunt jezelf gelukkig op allerlei manieren beschermen tegen online fraude. Het begint allemaal bij bewustwording. Neem niet zomaar alles voor waar aan, ook al ziet een bericht er nog zo echt uit. Controleer altijd even of een e-mail wel van de juiste afzender komt, en klik niet zomaar op een link als je twijfelt.
Daarnaast zijn goede wachtwoorden en tweestapsverificatie ook essentieel. Het voelt misschien als een hoop gedoe, maar het kan je uiteindelijk een hoop ellende besparen.
Maar zelfs met deze maatregelen is het niet altijd genoeg. Technologie blijft zich ontwikkelen en hetzelfde geldt voor oplichters. Daarom worden er ook steeds nieuwe technieken ontwikkeld om je gegevens veiliger te maken. Blockchain bijvoorbeeld. Het klinkt misschien als iets uit een sciencefictionfilm, maar het idee erachter is simpel: transacties worden vastgelegd op een manier die bijna onmogelijk te vervalsen is. Hierdoor wordt fraude een stuk moeilijker.
En die technologie blijft niet onopgemerkt. Steeds meer platforms kiezen ervoor om blockchain te gebruiken om betalingen veiliger te maken. Denk aan een platform zoals Finst. Ze spelen in op de behoefte aan veilige digitale transacties, door technologie in te zetten die juist ontworpen is om je gegevens beter te beschermen.

Previous «
Next »