Geld lenen om een eenmanszaak te beginnen: een lastig vraagstuk

  • Rogier
  • juni 25, 2018
  • Comments Off

 

Als je een eenmanszaak wilt starten en daar financiering voor nodig hebt, dan loop je nogal eens tegen wat problemen op. Banken zijn tegenwoordig bepaald niet snel bereid om je zakelijk geld te verstrekken en eisen een grote mate van zekerheid als ze (onverhoopt) toch besluiten je te financieren. Particulier lenen is daarom een prima optie, al bestaat de kans dat je dan te veel rente betaalt. Aankloppen bij het UWV is ook een mogelijkheid.

 

Eigen vermogen

Banken? Die willen best van hun geld af, maar dan het liefst aan bedrijven die financieel kerngezond zijn. Niet aan iemand die een eenmanszaak wil beginnen en de bank dus te weinig zekerheid biedt. Banken willen graag resultaten uit het verleden zien over bij voorkeur een jaar of vijf voor ze zakelijk geld uitlenen. Daarnaast wordt ook gekeken naar het eigen vermogen dat in de onderneming gestoken is. Banken hebben wat dat betreft een belang; zekerheid dat het geleende geld (met uiteraard de rente) ook daadwerkelijk afgelost kan worden. Niet voor niets eisen banken tegenwoordig bijvoorbeeld pandrecht op voorraad en vorderingen. Heb je al langer een eenmanszaak die uitstekend draait, dan zijn banken vaak wel bereidwillig om je verder te helpen.

 

Microfinanciering

Als je start, heb je wel idealen maar geen zekerheden. En dus rest vaak niets anders dan naar alternatieven kijken om aan geld te komen. Meeste kans van slagen heb je bij het aanvragen van een microfinanciering. Is dat niet voldoende, dan kun je altijd nog aankloppen bij particulieren die wel van hun geld af willen, wel vaak tegen hogere rentes. Ook aankloppen bij het UWV is een mogelijkheid, ook als je geen uitkering geniet of vanuit een uitkeringssituatie begint. Ook het UWV stelt echter wel een aantal voorwaarden aan het verstrekken van een lening.

 

Presenteren van je bedrijf

Wil je écht kans maken op een lening, van wie dan ook, dan is het in elk geval belangrijk dat de business identity voor iedereen duidelijk en helder is. Business identity is de wijze waarop je je zaak naar buiten toe presenteert. Een goede presentatie is het halve werk en als de tone of voice van je zaak financiers aanspreekt, is de eerste forse stap om aan geld te komen gezet. In alle andere gevallen zal het een behoorlijk karwei worden om geld te lenen voor het opstarten van een eenmanszaak. Zeker als je in eerste instantie denkt aan geld lenen bij je bank.

Previous «
Next »