Computer zonder stroom? Wat te doen?

  • Digi
  • juni 26, 2018
  • Comments Off

Het kan zomaar voorkomen dat je pc zomaar uitvalt of gewoon niet aangaat en/of er geen leven meer in lijkt te zetten. Wat kan je dan doen op zulke momenten?

Stroompunten

Controleer als eerste de stroompunten en contacten zodat je zeker weet dat het niet aan een kapotte contactdoos of schakelaar ligt. Je kunt stroomkabels omwisselen of een ander apparaat aansluiten om te kijken of je stroom krijgt. Is er stroom aanwezig, dan kijk je naar andere mogelijk oorzaken.

Voeding

De voeding van een pc is een van de belangrijkste oorzaken van een pc die niet meer wilt opstarten. Dit gebeurt vaak door de ophoping van stof en oplopende hitte. Vaak ruik je na het kapotgaan van een voeding ook een vieze, vreemde lucht. Om zeker te weten dat je voeding de veroorzaker is kan je enkele dingen uitvoeren:

  • Wissel de voeding met een andere (nieuwe) voeding met minstens dezelfde wattage of beter. Kies altijd een efficiënte variant.
  • Doe een ATX paperclip test, dit gaat door middel van het ene uiteinde van een paperclip in de groene pin (nummer 16) van de ATX stekker te verbinden met een zwarte pin(aarde). Dit mag elke zwarte pin zijn. Voor je begint natuurlijk de voeding compleet uitschakelen. Wanneer de paperclip zit, de voeding aanzetten. Als deze werkt, zal de ventilator van de voeding tijdelijk aanslaan.
  • Meet de voeding met meet apparatuur, dit doet je via de ATX stekker. Er zouden 3 waardes moeten komen van 3.3v, 5v en 12v.

Wanneer de voeding in orde blijkt, kijk je naar andere hardware die mogelijk kapot is.

 

Previous «
Next »