Augmented en virtual reality: wat is nou het verschil?

  • Rogier
  • juni 28, 2018
  • Comments Off

Iedereen schreeuwt al jaren van de daken dat virtual reality de toekomst is. Het is dan ook niet toevallig één van de vaakst voorkomende concepten in bijvoorbeeld sciencefiction films. De hoofdpersonages stappen even vlot een virtuele wereld binnen als wij de buurtwinkel. Hologrammen zijn schering en inslag en de grens tussen wat echt en wat computergegenereerd is vervaagt. Veel van die technologie lijkt toekomstmuziek, maar niets is minder waar. Zelfs vandaag de dag zijn er reeds virtual reality brillen zoals de Oculus Rift op de markt en augmented reality brillen zoals de Hololens van Microsoft. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen beiden?

Een lange geschiedenis

Eerst even een leuk weetje: wist je dat het concept van virtual en augmented reality al een lekker lange geschiedenis heeft? De bekende panorama’s uit de 19de eeuw waren de toenmalige pogingen om de realiteit een zetje te geven. Waar men het in die tijd vooral moest hebben van visueel bedrog hebben we vandaag de dag gelukkig net wat meer opties.

Virtual reality

De Oculus Rift headset.

Beide concepten hebben met elkaar gemeen dat ze trachten een digitale wereld zo echt mogelijk aan te doen voelen. Het idee bij virtual reality is dat de persoon in kwestie helemaal ondergedompeld wordt in een digitale wereld. Je beleeft kortweg gezegd deze digitale wereld alsof het een echte wereld is. Het is een 100% digitale omgeving die aan de hand van de computer of met een 360°-camera gecreëerd wordt.

 

Augmented reality

De augmented reality app Pokemon Go

Bij augmented reality is dit niet het geval. In deze versie is de echte wereld nog steeds aanwezig, maar wordt deze net een tikje beter gemaakt met digitale content. De fysieke wereld wordt verrijkt met geluid, video, grafieken en ga zo maar door. Je kunt het een beetje beschouwen als extra lagen op de werkelijkheid inbouwen. Geen idee hoe je je dat voor moet stellen? Denk dan eens terug aan de alom bekende hologrammen uit de Star Wars films. Dit is een typisch voorbeeld van augmented reality.

 

Mixed reality

De kans is groot dat je er nog nooit van hebt gehoord, maar naast virtual en augmented reality is er ook nog zoiets als mixed reality. Mixed reality is een tussenvorm die ervoor zorgt dat de virtuele laag van augmented reality in real-time op de echte wereld geplakt wordt. Dat klinkt misschien niet al te opwindend, maar de mogelijkheden zijn legio. Zo kan mixed reality de eerste stap zijn tot het daadwerkelijk van hologram tot hologram praten en zijn er nog tal van andere opties. We leven in een op zijn zachtst gezegd spannende tijd!

Previous «
Next »