Alles wat je moet weten over re-integratie

  • Digi
  • mei 5, 2021
  • Comments Off
reintegratie

Als medewerkers voor een langere tijd uit de roulering zijn, kan het zijn dat zij via een re-integratie weer hun eigen werkzaamheden kunnen hervatten na een tijdje of in het uiterste geval op zoek moeten gaan naar een andere werkgever. Dit hangt af van de ernst van de ziekte of de arbeidsongeschiktheid van de werknemer en hoelang diegene uit de roulatie is. Wil je meer weten over re-integratie en wat hier allemaal bij komt kijken? Wij vertellen je er graag meer over in dit artikel! 

Welke soort re-integratie

Het begeleiden van werknemers bij het hervatten van de werkzaamheden kan via verschillende manieren van re-integratie. Hierbij ligt de focus op het opnieuw aan het werk brengen van mensen. Zo heb je re-integratie 1e spoor en re-integratie 2e spoor. In de eerste instantie wordt er gekeken of het re-integratie 1e spoor haalbaar is. Mocht dit niet het geval zijn, dan wordt er overgegaan op re-integratie 2e spoor. We leggen je hieronder graag even het verschil uit tussen deze twee vormen van re-integratie. 

Re-integratie 1e spoor

Het proces van re-integratie 1e spoor begint doorgaans al op de eerste dag van ziekmelding. Vanaf dit moment hebben zowel de werkgever als werknemer de verplichting om actief en doelgericht er naartoe te werken dat de werknemer zo snel mogelijk weer zijn of haar taken kan hervatten binnen het bedrijf. Hiervoor wordt ook vaak een bedrijfsarts ingeschakeld. Deze persoon beoordeelt hoe ernstig de situatie is van de werknemer en hoe het genezingsproces zo optimaal mogelijk kan worden ingericht. De gesprekken met de bedrijfsarts zijn vertrouwelijk en krijgt de werkgever dus niet te horen. De bedrijfsarts mag alleen doorgeven wanneer de werknemer eventueel weer in staat is om zijn of haar taken te herpakken binnen dezelfde functie in het bedrijf. 

Re-integratie 2e spoor 

Soms kan het voorkomen dat medewerkers een ernstige ziekte of ongeluk hebben meegemaakt, waardoor zij voor een lange tijd niet kunnen werken of soms zelfs niet meer in staat zijn om taken van hun huidige functie weer op te pakken. Bij re-integratie 2e spoor wordt de werknemer dan ook zo goed mogelijk begeleid om toch weer aan de slag te kunnen. Dit kan zijn binnen hetzelfde bedrijf, maar wellicht met aangepaste functies, maar het kan ook voorkomen dat een werknemer niet meer bij de huidige werkgever kan blijven. Dan wordt er ook samen gezocht naar een nieuwe werkplek voor de werknemer. 

Previous «
Next »