Drie tips om duurzaam om te gaan met batterijen

  • Digi
  • oktober 31, 2019
  • Comments Off

We hebben het zelf misschien niet even goed meer door, maar stiekem maken we samen ontzettend veel gebruik van batterijen. Van de afstandsbediening tot de wandklok, en van een rekenmachine tot draadloos gereedschap, allen dienen ze meestal te worden aangedreven door batterijen. Aangezien het veel energie, grondstoffen en CO2-uitstoot kost om batterijen te maken, is het verstandig om wat milieubewuster om te gaan met je batterijgebruik. Dit is niet voor iedereen zo voor de handliggend, dus zetten we hier een aantal tips op een rijtje om duurzamer om te gaan met batterijen.

1. Gebruik altijd oplaadbare batterijen 

In vergelijking met wegwerpbatterijen zijn oplaadbare batterijen uiteraard een stuk beter voor het milieu. Zoals eerder al aangegeven kost het een hoop energie, grondstoffen en CO2-uitstoot om batterijen te maken. Aangezien dit ten koste gaat van ons milieu is het wenselijk dat je zo lang als mogelijk gebruik kunt maken van je batterij. Daarnaast besparen oplaadbare batterijen je ook nog eens een hoop geld. Een gemiddelde oplaadbare batterij kun je 100+ keer opnieuw opladen. Dit moet dan wel op de correcte manier gebeuren, door de juiste lader te gebruiken om de batterijen op te laden. Let hier dus goed op bij de aanschaf van batterijen en opladers, want door de verkeerde, of niet oplaadbare batterijen, op te laden in een oplader die hiervoor niet geschikt is kunnen er ongelukken gebeuren. Een oplader voor NiMH-batterijen (nikkel-metaalhydride) kan vaak ook NiCd-batterijen opladen, maar een NiCd-lader kan niet altijd uit de voeten met de nieuwere NiMH-batterijen.

2. Door correct gebruik gaan batterijen langer mee

Door je batterijen op kamertemperatuur en in een droge omgeving te bewaren haal je het beste uit je batterijen. Bij een te hoge of te lage temperatuur gaan ze achteruit in kwaliteit. Ook is het aan te raden om apparaten die worden gevoed op batterijen uit te zetten wanneer ze niet of heel weinig worden gebruikt.

Vroeger wat het advies om oplaadbare batterijen helemaal leeg te laten lopen voordat je ze oplaadde. Deed je dat niet dan ging dit ten koste van de capaciteit van de batterij met ‘luie batterijen’ tot gevolg. Dit was vaak het geval met Nikkel-cadmium (NiCd) batterijen. Bij de huidige oplaadbare batterijen (NiMH-batterijen) is dit echter niet perse meer het geval. Hierbij wordt juist geadviseerd ze helemaal op te laden nog voordat ze helemaal leeg zijn.

3. Lege batterijen absoluut niet in de vuilnisbak!

Batterijen vallen onder ‘klein chemisch afval’ en kun je dus absoluut niet zomaar in de vuilnisbak gooien. Doe je dit wel dan komen ze op de afvalstapel terecht en gaan ze mee in de reguliere afvalverbranding, met het vrijkomen van allerlei schadelijke stoffen tot gevolg. Deponeer je lege of kapotte batterijen dus altijd in de daarvoor bestemde containers. In principe moeten alle winkels die batterijen verkopen lege batterijen ook weer terugnemen. Daar kun je dus terecht met je lege batterijen. Door ze op deze manier zorgvuldig in te zamelen kunnen lege batterijen gerecycled worden.  

Previous «
Next »