• Homepage
  • >
  • Ondernemen
  • >
  • Wat is executive search en wat betekent het voor jouw onderneming?

Wat is executive search en wat betekent het voor jouw onderneming?

  • Digi
  • november 20, 2019
  • Comments Off

Er bestaan nogal wat misverstanden over wat executive search en werving en selectie precies is. Vaak wordt het ten onrechte onder één noemer geplaatst. Hetzelfde geldt voor de algemene taakomschrijving van een headhunter en een recruitment consultant. In dit blog worden de begrippen uitgelegd en vertellen we de verschillen. Want ja, die zijn er wel degelijk. Ook al lijkt dat in eerste instantie niet zo.

Executive search

Veel professionele ondernemingen schakelen een executive search-bureau in om een competente kandidaat te vinden voor een openstaande vacature. Meestal is dat iemand die al een baan heeft en niet actief naar werk zoekt, maar wel iemand die openstaat voor een nieuwe uitdaging. Iemand met een gezonde professionele ambitie die andere baanmogelijkheden onderzoekt als de kans zich voordoet. Het grote verschil tussen executive search en werving en selectie is dat je met executive search actief op zoek gaat naar competente mensen, ook al hebben zij al een baan en zijn ze niet op zoek. Met executive search vis je in de kweekvijver van talenten.

Werving en selectie

Wanneer een sollicitatie openstaat binnen een onderneming, zullen de meeste bedrijven een werving en selectie-bureau in de arm nemen. In dit geval is de gerekruteerde kandidaat iemand die actief op zoek is naar werk. De sollicitant heeft dan een cv opgesteld en komt in verschillende databanken voor. Of reageert op elke vacature die hij of zij tegenkomt. Ondernemingen die hieraan de voorkeur geven, lopen echter het risico vakbekwame kandidaten te missen.

De werkwijze van Headhunter Nederland

De benadering van Headhunter Nederland is heel anders dan die van een selectie en werving-bureau. Zo wordt bij Headhunter Nederland een kandidaat persoonlijk gecontacteerd en wachten zij niet af tot een kandidaat zich spontaan aanmeldt. Zij kijken voornamelijk naar mensen die een nieuwe uitdaging willen aangaan. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 70% van de arbeidsmarkt bestaat uit mensen die niet actief op zoek zijn naar een nieuwe job, maar wel een nieuwe professionele wending overwegen. Deze grote groep sollicitanten staat niet ingeschreven bij werving en selectie-bureaus en toont geen belangstelling voor andere vacatures.

Previous «
Next »