Hoe leg ik een thuisnetwerk aan?

  • Digi
  • maart 31, 2018
  • Comments Off

Online werken vanuit huis wordt steeds populairder. Gelukkig bestaan er geen bindende regels voor het aanleggen van een thuisnetwerk. Je computer(s), laptop, printer en eventuele andere apparaten zoals een NAS (dataopslag), IP-camera en smart-tv kun je positioneren en aansluiten op een manier die het beste bij je workflow en huissituatie past. Het is wel handig als je hierbij een logisch patroon volgt.

Creëer een centraal gelegen distributiepunt binnen je thuisnetwerk

Je internetaanbieder, KPN, Ziggo, T-Mobile of anders, heeft een modem in je woning geplaatst. De modem is het centrale punt waar alle data je huis binnenkomt en verlaat. Probeer de modem een zo centraal mogelijke plek te geven, zodat alle werkruimten binnen redelijk bereik liggen. Hierdoor kunnen je apparaten eenvoudiger verbinding maken met het distributiecentrum. Bij oudere aansluitingen kan het voorkomen dat de modem-functie en de router-functie in aparte toestellen zijn ondergebracht. De router zorgt in dit geval voor de distributie van data en dient centraal te liggen.

Wanneer kiezen voor kabels bij het aanleggen van een thuisnetwerk

Kabelverbindingen bieden doorgaans sneller en stabieler transport van data dan draadloze verbindingen. Tussen apparaten die een zo goed als vaste plek in je woning hebben, is het daarom beter om een kabelverbinding aan te leggen. Indien je een NAS gebruikt om documenten, foto’s, muziek, films e.d. centraal op te slaan binnen het thuisnetwerk, valt een kabelverbinding tussen de NAS en modem zeker aan te bevelen. Ook wanneer je modem en router gescheiden zijn, is het beter om de verbinding tussen deze toestellen via een kabel te laten lopen.

Draadloze verbindingen bij het aanleggen van een thuisnetwerk

Het spreekt vanzelf dat mobiele apparaten, zoals je laptop, tablet en smartphone draadloos op het thuisnetwerk worden aangesloten. Wifi is hiervoor al jaren de standaard. Zowel binnen de modem als je mobiele apparaten zit een wifi-adapter, om gegevens draadloos met elkaar uit te wisselen. Als het wifi signaal in bepaalde delen van de woning zwak is, kun je dit oplossen middels signaalversterkers, zoals wifi repeaters, powerline wifi adapters en multiroom wifi. Ook Pc’s en de meeste printers en IP-camera’s zijn uitgerust met wifi. Het grote voordeel van draadloze verbindingen binnen een thuisnetwerk is dat je een Pc, printer of camera makkelijk kunt verplaatsen zodra je een werkruimte anders wilt inrichten. De sleutel voor het vraagstuk “hoe leg ik een thuisnetwerk aan” heb je dus volledig in eigen hand.

Previous «
Next »