• Homepage
 • >
 • Tech
 • >
 • Feiten en fabels over printers en inktcartridges

Feiten en fabels over printers en inktcartridges

 • Digi
 • november 1, 2021
 • Comments Off
printer cardridges

Op bijna ieder kantoor staat wel een printer: het is soms nu eenmaal handig (of nodig!) om met fysieke documenten te werken. Toch bestaan er nog veel misverstanden over dit apparaat én de cartridges die ze gebruiken. Om een paar onduidelijkheden voor eens en voor altijd uit de wereld te helpen, bespreken we in deze blog enkele feiten en fabels over printers en cartridges. Wel zo handig om te weten, als je ze dagelijks gebruikt!

 1. Alle printers werken met vier cartridges 

Dit is een fabel. Het gros van de printers werkt inderdaad met vier kleuren inkt, namelijk zwart, cyaan, magenta en geel. Dat wil echter niet zeggen dat die inkt ook in vier losse cartridges zit. Zo zijn er ook veel printers die gebruikmaken van zogenaamde tri-color cartridges, waarbij de kleuren cyaan, magenta en geel in één cartridge gecombineerd zijn. Dat betekent dat je in totaal niet vier, maar twee cartridges nodig hebt: één met zwarte inkt en één met kleureninkt. Een voorbeeld hiervan is de Canon PIXMA MG3150: deze printer gebruikt alleen een zwarte Canon PG 540 cartridge en een gekleurde Canon CL 541 cartridge. 

 1. Met een goedkope printer ben ik voordeliger uit 

Ook dit is een fabel. De prijs van de printer alleen is niet voldoende om te bepalen of je goedkoop kunt printen. Je hebt immers ook inkt nodig en daar zit een prijskaartje aan. Een flink prijskaartje, welteverstaan, en bovendien eentje dat verschilt per merk en model. Dus hoewel je die printer misschien voor een paar tientjes in huis haalt, komen de echte kosten vaak pas als de cartridges vervangen moeten worden. Het is dus altijd belangrijk om de prijs van de cartridges in je besluit mee te nemen. Je kunt bijvoorbeeld berekenen hoeveel je per jaar kwijt bent voor het aantal afdrukken dat je verwacht te maken. Zo krijg je een veel realistischer beeld van aanschaf- én verbruikskosten en maak je een eerlijke vergelijking.

 1. Printerinkt is een van de duurste vloeistoffen ter wereld

Dit is helaas een feit. We noemden het net al even, maar originele cartridges zijn meestal erg duur. Als je je bedenkt dat er in zo’n cartridge vaak maar een milliliter of vijf aan inkt zit, kom je al snel op een flink bedrag per liter. Door de jaren heen beweren verschillende bronnen dat printerinkt per liter duurder is dan olie, parfum, de duurste champagne of zelfs een kilo goud. Of dat echt zo is, hangt natuurlijk af van de specifieke cartridge. Zo bevat de originele Canon CL 541 cartridge uit het eerdere voorbeeld 8 milliliter inkt voor €27,49. Dat betekent dat deze Canon inkt per liter maar liefst €3436,25 kost. Daar kun je inderdaad flink wat champagne van kopen…

 1. Huismerk cartridges zijn van mindere kwaliteit dan originele

Dit is gelukkig een fabel – althans, grotendeels. Omdat printerinkt zo duur is, is het logisch dat je op zoek gaat naar goedkopere alternatieven. En die zijn er ook zeker, maar ze zijn niet allemaal even goed. Let dus goed op bij het kopen van merkloze cartridges en koop deze alleen bij betrouwbare aanbieders. Alleen dan weet je zeker dat de cartridges uitvoerig getest worden en aan alle geldende kwaliteitsnormen voldoen. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt bijvoorbeeld dat je bij 123inkt hoge kwaliteit huismerk cartridges kunt kopen.

De precieze techniek van een printer is natuurlijk lang niet voor iedereen essentiële informatie. Toch is het wel handig om de basics te begrijpen, omdat je het printgedrag binnen je bedrijf vaak efficiënter kunt inrichten. Wist jij de waarheid achter deze feiten en fabels al? Dan haal jij waarschijnlijk het maximale uit jouw printer en cartridges. Zo niet, dan heb je hierboven waarschijnlijk genoeg inspiratie opgedaan om in de toekomst geld te besparen. 

Previous «
Next »