Wat is cryptominen precies?

  • Digi
  • december 6, 2017
  • Comments Off

Alles wat je moet weten over cryptominen

Soms lezen we op het internet wel eens over zogenaamde miners die gratis cryptomunten ‘genereren’. Toch bestaan er nog heel wat misverstanden of onduidelijkheden over cryptomining. Wat is crypto minen en hoe gaat dat? Wij leggen het graag uit.

Wat is crypto minen?

Bij heel veel cryptomunten, zoals bijvoorbeeld bitcoin, verlopen transacties via een openbaar logboek. Dat is ook de kracht van het cryptografisch systeem: de tussenkomst van de bank wordt uitgeschakeld en alles verloopt openbaar. Anderzijds moeten transacties nog steeds worden gecontroleerd. Hiervoor doet het systeem beroep op de rekenkracht van haar miners. De hardware van de miners controleert met andere woorden de legitimiteit van de transactie en in ruil krijgt de miner hiervoor een vergoeding.

Niet iedereen kan cryptominen

Nuja, in theorie kan iedereen met een computer dat wel – maar om het economisch rendabel te houden is het al snel een stuk ingewikkelder. Crypto mining kent immers een moeilijkheidsgraad, waardoor klassieke hardware wel erg veel tijd nodig heeft. In dat geval wegen de energiekosten niet op tegen de vrijgekomen vergoeding. We zien bij Bitcoin bijvoorbeeld dat professionele miners werken met super pc’s met speciale chips.

Toch bestaan er alternatieven waar ook gewone computers nog aan cryptomining kunnen doen. Het gaat om altcoins die de blockchain speciaal aanpasten om mining op alle toestellen mogelijk te maken. Zij distantiëren zich immers van de techniek die Bitcoin gebruikt en vinden dat dat het decentraal karakter teniet zou doen. Er zit trouwens zeker een grond van waarheid in die redenering. We zien bijvoorbeeld nu al de eerste gespecialiseerde miningbedrijven ontstaan die aan grote snelheid bitcoins binnenrijven door middel van honderden supercomputers. Dat zo’n evolutie op termijn het decentraal karakter kan beschadigen, dat moeten we zeker durven toegeven.

Voorbeelden van altcoins (alternatieve cryptomunten) waar cryptomining nog steeds rendabel kan zijn met een klassieke computer, zijn: Monero, Bytecoin, Fantomcoin en DigitalNote. Ethereum blijkt soms rendabel te zijn, maar een en ander hangt af van de specificaties van je computer.

Zullen we altijd kunnen blijven minen?

De hoeveelheid coins die we kunnen minen is vooraf vastgelegd. Ongeremd minen zou immers de inflatie van het systeem niet ten goede komen. Naarmate er meer coins gemined werden, neemt ook de moeilijkheidsgraad verder toe. Het bereiken van de vooraf vastgelegde limiet zal waarschijnlijk niet het einde betekenen van het cryptominen, aangezien die laatste coins zo moeilijk te minen zullen zijn dat het lang niet meer de moeite zal lonen. Op een bepaald punt zal minen zoveel energie kosten dat het niet langer rendabel zal zijn. Wat dat zal betekenen voor de blockchain? Dat kan niemand voorspellen – alhoewel er diverse altcoins zijn die daar alvast een antwoord op trachten te formuleren.

Previous «
Next »