• Homepage
  • >
  • Ondernemen
  • >
  • Waar moet je op letten als je een zakelijke rekening gaat afsluiten?

Waar moet je op letten als je een zakelijke rekening gaat afsluiten?

  • Digi
  • april 2, 2021
  • Comments Off
zakelijke rekening

Als je een zakelijke rekening wil gaan afsluiten, zijn er net wat meer zaken waar je rekening mee moet houden dan bij een privé rekening. Zo heb je bij een zakelijke rekening vaak transactie gebonden kosten. Op deze kosten worden door banken vaak kortingen gegeven bij beginnende ondernemers. Hierdoor kan het verschil per bank nogal groot zijn, waardoor het dus de moeite is om je goed te informeren. Waar moet je nog meer op letten als je een zakelijke rekening opent?

Vaak ben je als ondernemer verplicht een zakelijke rekening te hebben

Op het moment dat je jouw bedrijf gaat inschrijven bij de Kamer van Koophandel heb je vaak ook een zakelijke rekening nodig. Denk, voordat je de bank uitkiest, na hoe je de geldstroom van je onderneming zo efficiënt mogelijk in kunt richten. Zo zijn online transacties vaak veel goedkoper dan contante transacties. Welke producten wil je koppelen aan je rekening? Heb je een creditcard nodig? Wil je gaan incasseren bij je klanten?

Hoe is de stroom van contant geld?

Heb je in jouw bedrijf te maken met contant geld, zoals bijvoorbeeld een winkel, kijk dan goed na hoe vaak je gratis geld kunt storten en wat de kosten daarna per storting zijn. Dat wil namelijk per bank nogal verschillen. De manier waarop het geld wordt afgestort kan ook een behoorlijk verschil in de kosten maken. Hou daarnaast in de gaten hoe lang het duurt, voordat je na het afstorten, daadwerkelijk over je geld kunt beschikken. Als je vaker contant geld op wilt nemen let er dan op, dat je voldoende geld op kunt nemen met je pas. Indien nodig kan de opnamelimiet van een pas verhoogd worden. Als de verhoging, van de limiet van de pas, niet toereikend is kan je bij bijvoorbeeld grote hoeveelheden muntgeld, het geld van tevoren bestellen. De termijn waarop je dit dient te bestellen kan ook per bank verschillen.

Het kopen of huren van een betaalautomaat

Klanten zijn het tegenwoordig gewend dat er met een betaalpas of telefoon betaald kan worden. Als ondernemer zul jij dus die betaalautomaat moeten aanschaffen of huren. Informeer voordat je zo’n betaalautomaat aanschaft, of één van de aanbieders momenteel een actie heeft. Vaak zijn dan de automaten met een korting te koop. Als je niet direct een apparaat wilt kopen, is er vaak ook de mogelijkheid om er één te huren. Ook dit verschilt per aanbieder.

Bankpas en creditcard?

Als je naast je bankpas ook nog een creditcard wilt hebben, kun je vragen of je hiervoor in aanmerking komt. Vaak zal de bank dan een toetsing doen bij het Bureau Krediet Registratie. Niet alle banken bieden direct een creditcard aan, soms zal er eerst omzet over de rekening dienen te gaan. De limiet van de creditcard kan aangepast worden.

Hoe wil je gaan internetbankieren?

Internetbankieren is bij elke bank weer anders, dus bedenk van te voren goed hoe je dit het liefste gaat gebruiken. Kies voor een methode waar je zelf het beste gevoel bij hebt. Vaak kan het internetbankieren gekoppeld worden aan een boekhoudpakket, wat de kosten van de boekhouding weer kan drukken. Let er bij online transacties, voor bijvoorbeeld een webshop op, dat je vooraf weet welke wijze van betalen je allemaal aan wilt bieden. Vaak zijn er grote verschillen in kosten tussen bijvoorbeeld creditcard transacties of iDEAL betalingen. Ook kan het aantal transacties gevolgen hebben voor de kosten.

Previous «
Next »