Werken als digitale nomade

  • Digi
  • maart 13, 2017
  • Comments Off

Werken als digitale nomade: het is de droom van velen! Vrij zijn, kunnen reizen, en werken zoveel je zelf wil. Dat is toch waar de meesten naar streven? Bereiken alle digitale nomaden dit soort leven? Of zijn er toch een aantal adders onder het gras? We zetten de voor- en nadelen hier even op een rijtjes

De voordelen

Digitale nomaden werken vooral online. Werken als digitale nomade houdt meteen al in dat je je werk van waar ook ter wereld kunt doen. Het gaat hier vooral om bijvoorbeeld vertaalwerk, ontwerpen van websites, fotograven of online lesgevers. Dit zijn slechts enkele voorbeelden uit de talloze beroepen zie je via internet kunt uitoefenen. Digitale nomade mag je dan ook eerder als een levensstijl dan als een beroep beschouwen. De grootste reden waarom iemand kiest voor deze manier van leven is het reizen. Je reist en verdient tegelijk geld. Je leeft tussen de plaatselijke bevolking, ontdekt nieuwe levensstijlen en je horizon wordt enorm verruimd.

Toch wel een aantal nadelen

Digitale nomaden zijn zelfstandigen, en moeten dus zelf hun klanten binnenhalen en er de nodige contacten mee onderhouden. Dit is niet altijd zo eenvoudig als je ‘ver’ van je klanten af zit. Alles gebeurt online of via telefoon, en je mist op een bepaald moment toch je persoonlijke contacten. Echte digitale nomaden reizen heel wat af. Dat impliceert dat je telkens een nieuw onderkomen moet zoeken, ervoor moet zorgen dat je internet optimaal werkt en je je telkens opnieuw moet aanpassen aan je nieuwe stek. Dit vraagt soms tijd en energie, waardoor je je minder kunt focussen op je job. Bovendien werk je altijd alleen, je hebt dus geen ‘echte’ collega’s en je bent voor alles op jezelf aangewezen.

De ideale wereld voor de digitale nomade

Heel wat jonge mensen dromen van deze levenswijze. Vaak gaan ze na een tijd minder ‘nomade’ zijn en toch een min of meer vaste stek zoeken. Zo wordt digitaal nomade-zijn bijvoorbeeld gecombineerd met gratis onderkomen in ruil voor klusjes. Digitale nomades starten met een zoektocht naar zichzelf: ‘wat wil ik eigenlijk met mijn leven’? En dankzij het nomaden-zijn vinden ze een eigen plaats waar ze zich goed voelen en zich gaan vestigen. Het is dankzij internet dat je kunt kiezen voor een job die je overal kunt uitoefenen. Waarom zou je er dan ook geen gebruik van maken?

Next »