Zonder kosten je eigen website maken

  • Rogier
  • januari 6, 2021
  • Comments Off
je eigen website maken

Het is de afgelopen jaren steeds makkelijker geworden om je eigen website te maken. Waar je hier vroeger kennis nodig had van HTML, FTP of programmeren, zijn er tegenwoordig genoeg aanbieders van software, waarbij je hier niet per se veel over hoeft te weten. De grootste uitdaging is om de juiste websitemaker te vinden tussen het enorme aanbod op de markt. Waar we al eerder schreven waar een goede website aan moet voldoen, leggen we je hieronder uit waar je op moet letten als je een eigen website gaat maken.

Hoe werkt het?

Er zijn ondertussen veel providers op de markt die dergelijke gratis pakketten aanbieden, zodat je gemakkelijk je eigen site kunt maken. Deze pakketten worden in de cloud gehost, waardoor je zelf geen webruimte hoeft te regelen. Alles wat je nodig hebt is een computer en een webbrowser zoals Google Chrome of Mozilla Firefox. Het hosten van een website kost providers uiteraard geld: voor het onderhouden van de servers, voor het promoten van hun diensten en natuurlijk voor de verdere ontwikkeling van hun producten. Daarom zijn gratis websites bijna altijd gebaseerd op een zogenaamd ‘freemium’-model. Dit houdt in dat de gratis pakketten worden gefinancierd door de klanten die voor een betaald (of ‘premium’) pakket kiezen. Daarnaast zit het verdienmodel ook in de extra zaken die je aanschaft, naast het gratis pakket.

zelf website bouwen

De stappen die je moet doorlopen

Bij elke aanbieder van pakketten om je eigen website te maken, moet je de volgende stappen doorlopen:

– je aanmelden voor het gratis account
– een sjabloon kiezen dat je mooi vindt
– pagina’s toevoegen aan je website
– de content aanpassen zoals afbeeldingen, tekst, video, etc.
– de SEO-instellingen aanpassen
– de website publiceren

Hieronder bespreken we enkele sitebuilders, zodat je kunt beslissen welke het meest geschikt is voor jouw website.

wix software

Wix: de grootste aanbieder

De grootste websitemaker is ongetwijfeld Wix. Ze hebben meer gebruikers dan welke andere websitemaker dan ook en dat is niet verwonderlijk, want Wix heeft heel veel unieke functies en goed uitgewerkte sjablonen. Een uitstekende keuze voor een betaalde website, maar hoe zit het met het gratis pakket? Helaas is daarbij, net als bij Weebly, hun advertentie veel te opvallend. Of eigenlijk advertenties, meervoud dus, want er staat niet alleen een advertentie in de voettekst, rechtsboven staat ook nog een knop. Door deze advertenties komt je gratis website niet erg professioneel over en we zien dan ook dat bijna alle gebruikers van Wix voor de betaalde variant gaan.

jimdo software

Jimdo: een erg goede gratis website maker

De websitemaker van Jimdo heeft in de loop van de jaren een uitstekende reputatie opgebouwd. Maar is het gratis Jimdo Free-pakket ook voldoende? De sjablonen van Jimdo zijn niet alleen allemaal gratis, maar ook nog eens volledig compatibel met smartphones en tablets. Jimdo biedt twee versies van zijn websitemaker: Jimdo Dolphin is heel eenvoudig in het gebruik en vooral bedoeld voor beginners. Voor mensen die al wat meer ervaring hebben met websites is er Jimdo Creator. Met Jimdo Creator kun je zelfs de webwinkel gratis gebruiken, maar voor maximaal 5 artikelen… daarna kost het geld om producten toe te voegen. Het goedkoopste betaalde pakket bij Jimdo begint bij € 9 per maand en is inclusief een gratis domeinnaam voor het eerste jaar. Dat is geen slechte deal als je later besluit je website professioneler aan te pakken.

JouwWeb: een websitemaker van Nederlandse bodem

JouwWeb bestaat sinds 2010 en een kleine- of middelgrote website maken is hiermee geen enkel probleem. Je kunt ook een blog toevoegen en met een betaald plan kun je een webwinkel met iDeal-betalingen toevoegen. In de editor kun je heel erg makkelijk alle elementen op de juiste plek slepen. Dat is handig en heel eenvoudig: je sleept gewoon de alinea, de afbeelding of de video van de balk aan de zijkant naar de plek waar je ‘m wilt hebben. JouwWeb biedt een goede ondersteuning in het Nederlands. Je kunt ze een e-mail sturen of door de ‘Veelgestelde vragen’ bladeren.

eigen website maken

Webnode: een moderne aanbieder met een aantal beperkingen

Waar Webnode vroeger wat oubollig overkwam, hebben zij onlangs hun editor helemaal vernieuwd en ziet deze er nu heel modern uit. De sjablonen die zijn toegevoegd zien er stijlvol uit en zijn responsive. Nadeel is wel dat als je eenmaal een thema hebt gekozen, niet meer kunt overstappen naar een andere. Werken met Webnode is heel intuïtief en ook hier heb je de mogelijkheid om te kiezen voor een betaald pakket. Zij bieden een goedkope variant van € 4,95 per maand (Limited) waarmee je een domeinnaam, die je al bezit, kunt gebruiken en je voorrang krijgt bij de helpdesk. Als je voor deze optie kiest, staat er wel nog een kleine advertentie van Webnode op je website. Helaas is een webwinkel niet mogelijk en de blogfunctie is vrij beperkt.

wordpress software

WordPress.com: het platform voor blogs

Let op dat je WordPress.com niet verwart met de grotere broer: WordPress.org. Deze laatste is geweldig als je het geen probleem vindt om je in alle technische details te verdiepen, maar helaas is de .com-variant niet zo heel veel eenvoudiger en heeft deze bovendien de nodige beperkingen. Als je alleen een blog wilt opzetten, kan WordPress.com een fantastische oplossing voor je zijn, maar als je een echte website wilt, zijn er betere oplossingen.

Previous «
Next »