5x signalen dat je jouw baan bent ontgroeid

  • Eleni
  • september 24, 2021
  • Comments Off
nieuwe baan zoeken

Je baan ontgroeid zijn, betekent dat je te ervaren en bekwaam bent geworden voor jouw functie. Er zit geen uitdaging meer in je werk en je begint je motivatie steeds meer te verliezen. Heb jij het idee dat jij hiermee te maken hebt? Lees snel verder, want wij zetten 5 signalen voor je op een rijtje. 

Je baan ontgroeien is eigenlijk een sluipmoordenaar. Sommige mensen hebben snel door dat ze op zoek zijn naar meer uitdaging, meer de meeste mensen zullen langzaam en ongemerkt hun motivatie verliezen. Hierdoor raak je steeds meer ontevreden over je baan, tot het effect heeft op je gemoedstoestand. Hartstikke zonde, want de meeste mensen brengen een groot deel van hun week door op hun werk. Herken jij jezelf in deze vijf signalen? Dan is het de hoogste tijd voor een nieuwe uitdaging!  

droombaan vinden

1. Je kijkt iets te vaak op de klok

Merk je dat je steeds vaker verveling voelt op je werk? Dat is een sterk signaal dat je simpelweg de uitdaging mist. Heb je nog niet direct het idee dat je verveling ervaart? Bedenk je dan eens hoe vaak je tijdens je werk op de klok kijkt. Nauwlettend in de gaten hoe laat het is of je werkdag al bijna tot een eind komt is namelijk een goede indicatie dat je weinig plezier meer ervaart in je werk. Tijd voor een nieuwe uitdaging, want de uren aftellen is niet wat je wil!  

2. Je werk is eentonig

Heb je al een aantal jaren deze baan en is er in die tijd weinig veranderd aan je werkzaamheden? Dan kan je werk aardig eentonig gaan voelen en dat is niet bepaald bevorderlijk voor je motivatie. Doorbreek de sleur door je baas te vragen om andere taken en verantwoordelijkheden. Is dit niet mogelijk binnen je functie? Dan is het waarschijnlijk om te zoeken naar een andere baan

signalen dat je jouw baan bent ontgroeid

3. Je maakt alleen zijwaartse stappen in je carrière

Stappen maken in je carrière is een belangrijke factor om je gewaardeerd te voelen en gemotiveerd te blijven. Iets wat ooit een uitdaging en doel was, wordt op den duur ten slotte de norm. Lijkt het alsof je een glazen plafond hebt bereikt en krijg je alleen nog maar  nieuwe taken en functies aangeboden die op hetzelfde niveau en dezelfde salarisschaal liggen? Dan ben je misschien beter op je plek bij een baan waar nog doorgroeimogelijkheden zijn. Je bent ten slotte ambitieuzer dan dat! 

4. Je weet meer dan je leidinggevende

In een team sta je natuurlijk samen voor hetzelfde doel, dus er is geen reden om je vaardigheden de hele dag te vergelijken met die van je collega’s en leidinggevende. Behalve wanneer je structureel een stuk meer lijkt te weten dan zij. Ben jij de enige die verstand heeft van sociale media? Moet je de hele tijd iedereen te hulp schieten met jouw kennis over taken die binnen hun verantwoordelijkheden vallen? Dan zou jij eigenlijk op de plek van de leidinggevende moeten zitten. Als je deze kans niet krijgt, is het tijd om je talenten ergens anders te benutten waar jij deze kans wel krijgt of juist kan leren van anderen. 

je baan ontgroeid

5. Je vaardigheden worden niet optimaal benut

Tijdens al jouw jaren trouwe dienst heb je een hoop vaardigheden en kennis opgedaan die je bedrijf goed van pas kunnen komen. Wanneer dit gezien en benut wordt, voel je waardering en blijf je gemotiveerd. Als er structureel geen gebruik wordt gemaakt van jouw talenten, gebeurt juist het tegenovergestelde. Dan is het misschien maar eens tijd om verder te zoeken naar een baan of functie waar jij wel kan uitblinken. 

Heb jij op meerdere van deze signalen een volmondige ‘ja’ geantwoord? Dan is het waarschijnlijk wel duidelijk wat jou te doen staat. Je eigen carrière en werkplezier is ten slotte het allerbelangrijkst.

Previous «
Next »