• Homepage
  • >
  • Thuiswerken
  • >
  • Dit zijn de signalen dat het tijd is om op zoek te gaan naar ander werk

Dit zijn de signalen dat het tijd is om op zoek te gaan naar ander werk

  • Rogier
  • maart 19, 2021
  • Comments Off
stoppen-met-je-baan

Heb je een dip op werk en twijfel je of het tijd is om op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging? Er zijn allerlei redenen waarom je misschien twijfelt of dit de juiste keuze is. Zit je slechts in een dip of is het echt de hoogste tijd voor een volgende stap? Met deze checklist kom je erachter!

Door de corona crisis lijkt het misschien niet de juiste tijd om te wisselen van baan en ben je geneigd om maar even door te zetten. Toch zou dit geen reden moeten zijn, want er zijn ook in 2021 genoeg kansrijke banen. Werkplezier is een heel belangrijk onderdeel van een fijn leven, dus het is nooit een goed idee om te blijven hangen bij een baan waar je niet gelukkig van wordt. Met deze checklist ontdek je of het maar een dip is, of dat het echt tijd wordt voor een nieuwe baan. 

Je merkt het aan je gezondheid

Het lichaam en de geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Heb je last van stress, weinig motivatie of uitdaging en voel je dagelijks dat je niet op je plek bent in je huidige baan? Dan heeft dat ongetwijfeld ook effect op je gezondheid. Probeert je lichaam je iets duidelijk te maken? Dan zal je merken dat je weinig energie hebt, moeilijk in slaap komt of vaak last hebt van hoofdpijn of een verkoudheid? Natuurlijk hoeven deze lichamelijke signalen niet (alleen) te duiden op stress in je werkleven. Misschien zijn er juist patronen in je privéleven of je denkwijze die stress veroorzaken. De enige die weet waar deze stress vandaan komt ben jij! Als de langdurige stress van je werk komt, is dit echter een sterk signaal dat dit niet de beste baan voor jou is. Langdurige stress kan leiden tot een burn-out en tot nog ergere gezondheidsklachten zoals hartproblemen. Onthoud dat jouw gezondheid en geluk je prioriteit zou moeten zijn en niet een baan, status of salaris. 

Je privéleven loopt minder lekker

Stress en onvrede over je werk heeft ook effect op je privéleven. Merk je dat je relaties lijden onder je werk? Heb je weinig tijd voor je vriendschappen, familie of geliefde? Dit is geen goed teken en betekent waarschijnlijk dat je te veel hooi op je vork neemt. Als je altijd aan het werk bent of prikkelbaar bent door stress, is het moeilijk om te ontspannen en genoeg tijd aan jezelf en je omgeving te spenderen. Vraag jezelf af wat nou precies belangrijk voor je is in het leven. Waarschijnlijk is het antwoord de mensen om je heen waarvan je houdt. Is het dan echt waard om deze relatie op het spel te zetten voor een baan?

Je hebt deze baan gekozen met de verkeerde redenen

Anderen kunnen een grote invloed op onze keuzes hebben. Heb jij deze baan gekozen omdat je het zelf wilde, of heeft je omgeving hier een grote invloed op gehad? Misschien hebben je ouders aangedrongen op dit carrièrepad of ben je beïnvloed door status, baankansen, salaris, of de studiekeuze die je ooit gemaakt hebt. Het is goed om jezelf regelmatig af te vragen of je nog achter deze keuze staat. Wat zou je het allerliefst willen doen als geld of status geen rol speelt? Dit is wat jij zou moeten doen! Een baan houden om anderen tevreden te stellen is stressvol en moeilijk vol te houden. Uiteindelijk ben jij degene die het werk elke dag moet doen en niet jouw omgeving. Probeer niet langer anderen tevreden te stellen, maar juist keuzes te maken waar jij blij van wordt. Jij bent ten slotte degene die met deze keuzes moet leven. 

Er zijn geen groeikansen meer

Zelfs als je het prima naar je zin hebt in je huidige baan, kan het soms goed zijn om verder te zoeken. Bijvoorbeeld wanneer er geen ruimte is om te groeien. Zit je voor nu prima op je plek, maar is er geen ruimte voor promoties, doorgroei- of ontwikkelingsmogelijkheden of salarisverhogingen? Dan is het goed om alvast verder te kijken naar de volgende stap. Vroeg of laat zal het tegenvallen dat er geen uitdaging meer in je baan zit. Het is beter om dit gevoel al voor te zijn, zodat je rustig op zoek kan naar jouw droombaan mét uitdaging.

Herken jij deze signalen? Dan is dit een goede indicatie dat het tijd is om verder te zoeken naar een andere baan. Natuurlijk hoef je niet per direct je baan op te zeggen. Ten slotte luidt het spreekwoord niet voor niks: ‘gooi nooit je oude schoenen weg voordat je nieuwe hebt’. Wel is het een goed idee om verder te kijken naar een andere baan. Zodra jij jouw droombaan bemachtigd hebt, kijk je namelijk nooit meer om!

Previous «
Next »