Tijd voor salarisverhoging? Zo regel je het!

  • Eleni
  • maart 5, 2021
  • Comments Off
Tijd-voor-salarisverhoging

Zit jij al een tijdje bij je werkgever en lever je goed werk? Dan voel je misschien dat het tijd is voor een salarisverhoging. Het is geen makkelijke taak, maar hier zelf om vragen kan wel (letterlijk) lonen. Wij helpen je een handje!

Het leven wordt steeds duurder en dan is een salarisverhoging heel welkom. Als je goed werk levert of steeds meer verantwoordelijke heden krijgt, moet je hier wel naar betaald krijgen. Ook voor je werkgever is het belangrijk dat je gemotiveerd blijft en een passend salaris is toch een goede vorm van waardering. Is het tijd voor hét gesprek? Let dan op de volgende punten. 

Kies het juiste moment

Timing is, zoals in bijna alle situaties in het leven, heel belangrijk. Natuurlijk kan je ook op een willekeurig moment het kantoor van je baas binnen stormen, maar er zijn bepaalde momenten waarop vragen om een salarisverhoging heel passend is. Bijvoorbeeld: 

  • Wanneer jouw functie verandert. Zelfs een kleine aanpassing of extra verantwoordelijkheid is een goede reden om te beginnen over een salarisverhoging. Hoogstwaarschijnlijk zit je toch al om tafel om de extra taak te bespreken en aangezien zij iets van jou willen, is dit een goed moment om zelf ook iets te vragen. 
  • Net goede woorden gehoord tijdens je jaarlijkse beoordelingsgesprek? Dit is een goed moment om te vragen of je salaris omhoog kan. Ook als er al een standaard salarisverhoging van een paar procent inbegrepen is, kan je vragen om meer. Wie niet waagt, wie niet wint. 
  • Geen zin om te wachten op bovenstaande momenten? Vraag dan toch zelf of je leidinggevende tijd heeft voor een gesprek. Vermeld daarbij dat je wil praten over je arbeidsvoorwaarden. Dit komt wat subtieler over dan wanneer je zegt dat je het over je salaris wil hebben. 

Zorg dat je weet wat je wil

Leg je lot niet in de handen van een ander, maar zorg dat je zelf weet wat je wil. Jouw baas zal niet persé staan te springen om een salarisverhoging te geven. Als hij tevreden over jou is, zal hij hoogstwaarschijnlijk veel willen doen om jou ook tevreden te houden. Maar als je niet aangeeft waarmee jij tevreden bent, is de kans groot dat je niet de loonsverhoging zal krijgen waarmee tevreden bent. Ten slotte zit iedereen liever voor een dubbeltje op de eerste rang. Verdiep je daarom in het salaris van jouw branche en praat hierover met collega’s en vrienden, zodat je een helder beeld krijgt van wat je waard bent. Zo zal je sneller serieus genomen worden én tevreden uit het gesprek komen.

Kom met de juiste argumenten

Als je eenmaal weet je wat je waard bent, is het belangrijk dat je de ander kan overtuigen van jouw waarde met de juiste argumenten. Een salarisverhoging krijg je namelijk niet omdat je zo aardig bet of je het geld goed kan gebruiken omdat je van plan bent een huis te kopen. Een salarisverhoging krijg je omdat het bedrijf dit terugverdient in de waarde van jouw werkzaamheden. Daarom zul je met argumenten moeten aantonen dat jouw waarde is toegenomen. Dit zijn een aantal voorbeelden: 

  • Je hebt meer verantwoordelijkheden gekregen
  • Je hebt meer kennis opgedaan, bijvoorbeeld door een cursus of opleiding, waardoor de kwaliteit gestegen is
  • Door ervaring zijn jouw werkzaamheden verbeterd, maar je hebt al een tijd geen loonsverhoging gehad om dit te compenseren 

Denk niet alleen aan jouw argumenten, maar ook aan de mogelijk tegenwerpingen en jouw antwoord daarop. Zo ga je volledig voorbereid het gesprek in. 

Straal zelfvertrouwen uit 

Laat niet te veel merken dat je misschien wel heel zenuwachtig bent voor het gesprek, want dit komt een stuk minder krachtig over. Door je goed voor te bereiden, ben je zekerder van jezelf en straal je dit ook uit. Voorkom daarentegen ook dat je té krachtig binnenkomt en de ander meteen voor het blok zet of dreigt dat je anders ontslag neemt. Luisteraars zijn de beste onderhandelaars, dus zorg dat je niet alleen vertelt wat je zelf wil, maar ook goed luistert naar de ander en hierop inspeelt. Uiteindelijk wil je dat het een gelijkwaardig en prettig gesprek is en dat beiden partijen tevreden weglopen. Zorg daarom ook dat jullie volgens de wijzers van de klok op ‘10 voor 2’ gaan zitten. Zo voorkom je dat jullie het hele gesprek letterlijk ‘tegenover elkaar staan’.

Laat je niet zomaar nee verkopen

De kans bestaat dat jouw leidinggevende het gesprek snel zal afkappen met dooddoeners als: ‘We doen nooit tussentijdse verhogingen’, ‘een beoordelingsgesprek is niet bedoeld voor salarisgesprekken’ of ‘sorry, ik beslis hier niet over’. Laat je hierdoor niet gelijk afwimpelen, maar vraag juist door. Bespreek bijvoorbeeld wie hierover wel beslist, hoe hard de voorschriften zijn om geen tussentijdse verhogingen toe staan en wanneer wel een goede moment is om over een salarisverhoging te spreken. De kans is groot dat jouw leidinggevende een stuk buigzamer is wanneer jij laat merken dat jij je niet zomaar laat afwimpelen. Zorg daarentegen ook dat je zelf flexibel bent, ook al weet je heel goed wat je zelf wil. Luister naar de argumenten van je leidinggevende en speel daar op in. Zit een salarisverhoging er om budgettaire redenen écht niet in? Onderhandel dan over meer vakantiedagen of stel een salarisplan samen voor de toekomst. In de tussentijd kun je altijd nog op andere manieren bijverdienen, zeker met meer vrije uren. 

Maak het meteen concreet

Zijn jullie tot een overkomst gekomen waarmee je tevreden bent? Zorg dan dat deze afspraak niet in het luchtledige blijft hangen. Zo kan je op een later moment nog voor verrassingen komen te staan. Vraag je manager of hij jullie overeenkomst wil bevestigen per mail of jullie gelijk iets kunnen ondertekenen. Een mondelinge overeenkomst mag dan net zo bindend zijn, het is niet zo makkelijk te bewijzen als een afspraak die zwart op wit staat. 

Previous «
Next »