Gefeliciteerd, je hebt een nieuwe baan gevonden. Je hebt zin om aan je nieuwe baan te beginnen, maar je bent nog steeds in dienst van je oude werkgever. Je moet dan je werkgever op de hoogte stellen dat je je ontslag gaat indienen. Dit kun je mondeling doen, maar wettelijk ben je ook verplicht om je werkgever schriftelijk op de hoogte te stellen. Dit doe je officieel met een ontslagbrief. Het belangrijkste waar je rekening moet houden bij het schrijven van een ontslagbrief is dat deze positief is, ook al ben je dolblij dat je van je oude werkgever af bent. Je kunt op internet zoeken naar een voorbeeldbrief ontslag indienen hoe je het beste een ontslagbrief kunt schrijven en je kunt enkele van de onderstaande tips meenemen in je ontslagbrief:
Kom direct to the point
Draai er in je ontslagbrief niet omheen, maar zet direct al in de eerste regel dat je ontslag gaat indienen. Zo weet je werkgever direct waar hij aan toe is en hij heeft geen zin om eerst een nietszeggend verhaal te lezen. Houd de toon van de brief wel zakelijk en ondanks dat je misschien problemen op je werk hebt, ga niet klagen of verwijten.
Benoem wat je bereikt hebt
Heb je tijdens je carrière bij je oude werkgever enkele belangrijke zaken bereikt, dan mag je dit ook rustig benoemen. Dit is goed voor je zelfvertrouwen en je werkgever mag er gerust aan herinnert worden dat jij van waarde voor hem bent geweest. Maar overdrijf niet, anders kun je arrogant of egocentrisch overkomen en dan komt dit heel anders over. Benoem bereikte punten dus, zonder jezelf op de borst te kloppen.
Vertrekdatum
Zoek voordat je je ontslagbrief schrijft uit, wat er in je contract staat betreffende opzegtermijn en of je eventueel nog vakantiedagen kunt opnemen. Op deze manier kun je een vertrekdatum in je brief schrijven die je werkgever ook zal accepteren.
Bedanken
Als je geen leuke herinneringen aan je oude werkgever hebt, dan kan het lastig zijn, maar bedank je werkgever en ook je collega’s voor de samenwerking en laat dit ook zo oprecht mogelijk in de brief zien. Op deze wijze sluit je een periode ook voor jezelf positief af.
Persoonlijk afgeven
Je zult je ontslag waarschijnlijk mondeling mededelen aan je leidinggevende. Dit is dan ook het moment om direct persoonlijk je ontslagbrief in te leveren. Vermeld ook in je ontslagbrief dat je van je werkgever graag een schriftelijke bevestiging van je ontslag ontvangt.