• Homepage
  • >
  • Digiwerken
  • >
  • 4 tips om minder vaak afgeleid te raken door je telefoon tijdens werktijd

4 tips om minder vaak afgeleid te raken door je telefoon tijdens werktijd

  • Eleni
  • februari 19, 2021
  • Comments Off

Betrap jij jezelf erop dat je tijdens werktijd een heleboel tijd spendeert aan het checken van jouw telefoon? Zonde van je tijd! Daarom zetten wij voor jou vier gouden tips op een rijtje om jouw telefoon een stuk vaker te laten liggen.

Grote kans dat jij elke 15 minuten jouw telefoon checkt. Als we Larry Rosen, hoogleraar psychologie en auteur van The Distracted Mind, moeten geloven ten minste. Het is natuurlijk hartstikke leuk om te weten wat die oud-klasgenoot van de middelbare school allemaal uitspookt tegenwoordig, maar het is niet de meest productieve manier om je tijd te besteden. Ben je klaar met overmatig telefoongebruik? Lees dan snel onze tips om tijdens werktijd minder afgeleid te worden door je telefoon!

Zorg dat je bewust bent van het probleem

Zoals voor elke verslaving (ja, dat is het!) geldt, moet je eerst bewust worden van het probleem. Daarom is de eerste stap om goed bij te houden hoeveel tijd je daadwerkelijk kwijt bent aan jouw telefoongebruik. Zo zijn er apps, zoals Moment, om jouw telefoongebruik bij te houden in verschillende categorieën. Je telefoon gebruiken voor werk is natuurlijk geen probleem. Maar weet je wel hoeveel tijd je spendeert aan scrollen door sociale media of memes rondsturen in appgroepen met vrienden? De realiteit zou je zomaar eens wakker kunnen schudden. Tijd om dit probleem aan te pakken! 

Plan toegestane telefoonsessies in 

Nu je bewust bent van je probleem, is het natuurlijk tijd om deze daadwerkelijk aan te gaan pakken. Begin niet te radicaal door jezelf een complete drooglegging te verplichten. Dat maakt de kans alleen maar groter dat je door afkickverschijnselen tóch met je telefoon in een hoekje belandt, terwijl je met zweetdruppels op je voorhoofd door de instagramverhalen van irrelevante mensen klikt. Doe dit niemand aan en stel liever haalbare kaders. Eén manier is bijvoorbeeld om met jezelf momenten af te spreken dat je op je telefoon mag zitten. Zet een wekker op deze momenten, zodat je er de rest van de tijd niet over na hoeft te denken. Check je normaal elk kwartier je telefoon? Zet dan elk halfuur een wekker die een toegestane telefoonsessie inluidt van bijvoorbeeld 2 minuten. Slow and steady wins the race! 

Zeg vaarwel tegen afleidende apps

Is je verslaving hardnekkig en je wilskracht niet zo groot? Verwijder dan alle sociale media apps die jou regelmatig in de verleiding brengen van je telefoon. Dit voelt misschien een beetje radicaal, maar dat is het niet. Alle sociale media kan je namelijk nog gewoon via de browser gebruiken, maar het verwijderen van de apps maakt de drempel wel hoger om social media te checken en zorgt tevens dat je geen notificaties meer krijgt die jou verleiden om af te wijken van de taak waarmee je bezig bent. 

Haal de kleur uit je telefoon

Ons brein is complex, maar in zoveel opzichten ook simpel. We zoeken prikkels, kleurtjes en lichtjes omdat dit ons beloningsdeel activeert. Voorkom deze vermoeiende cirkel, door je telefoon tijdens werktijd op grijstinten te zetten. Zo wordt het ineens een stuk minder interessant om je telefoon voor entertainment te gebruiken én word je constant herinnerd aan jouw doel om je telefoon tijdens werktijd te laten voor wat het is. 

Met deze tips weten wij zeker dat je jouw telefoongebruik omlaag kan schroeven. Begin niet te gretig, maar accepteer dat deze verslaving ook een beetje bij de huidige maatschappij hoort. Dat betekent gelukkig niet dat je er bij neer hoeft te leggen, want met deze tips van jij jouw telefoon de baas! 

Previous «
Next »