Tips om efficiënt thuis te werken tijdens de corona crisis

  • Rogier
  • maart 20, 2020
  • Comments Off
werken tijdens de corona

Af en toe een dagje thuiswerken is één, maar de vraag van Rutte om de komende periode massaal thuis te blijven is voor veel mensen toch een stuk lastiger dan het op het eerste gezicht lijkt. Toch is het van groot belang dat iedereen zich hier zoveel mogelijk aan houdt. Het grote thuiswerk-experiment is dus begonnen. Wanneer je de structuur van je eigen werkomgeving gewend bent is het nog knap lastig om, weliswaar in de vertrouwde thuisomgeving, uit die structuur te stappen en net zo efficiënt en productief werk te leveren als dat je normaliter op kantoor doet. Dit vraagt, zeker wanneer thuiswerken nieuw is voor je, om een aantal aanpassingen. In deze blog zetten wij een aantal tips voor je op een rijtje die je helpen om slim, efficiënt en productief vanuit huis te werken. 

1. Iedere dag op tijd op staan

Op tijd naar bed en op tijd opstaan is belangrijk voor je productiviteit door de dag heen. dit geldt zowel voor wanneer je op kantoor werkt als wanneer je thuiswerkt. Op het moment dat je ervoor kiest om ‘s ochtends te blijven snoozen sta je al met 1-0 achter. Routine is van groot belang voor zowel je productiviteit als je energielevel. Zet dus je wekker, sta op zodra deze gaat, spring onder de douche en begin aan je dag.

2. Ontbijt is, net als altijd, de belangrijkste maaltijd van de dag

Ook als onderdeel van die routine is het belangrijk om je dag te beginnen met een goed ontbijt. Dit is tevens geschikt om jezelf een moment te geven om de actualiteiten even tot je te nemen. Dit kan middels de krant of telefoon/tablet. Vooral zodat je niet de hele werkdag het nieuws aan het volgen bent, dat kan alleen maar afleiden. 

3. Richt een goede werkplek in

Het is zaak dat je een goede thuiswerkplek voor jezelf inricht. UIteraard heeft niet iedereen de luxe van een apart kantoor in huis. Mocht je toch nog een aparte kamer en een bureautje in huis over hebben, richt die dan dan in als thuiswerkplek. Is dat niet het geval dan kan het ook in de eettafel zijn. Zolang je maar niet met je laptop op de bank gaat hangen om te werken. Het is namelijk onmogelijk om een actieve werkhouding aan te nemen op de bank.

werkplek-aan-huis-corona

4. Verdeel je werkdag in blokken en plan je pauzes

Aan een stuk lang doorwerken is voor vele mensen op een kantoor al een hele opgave. Maar dat is thuis al helemaal het geval. Het zit simpelweg niet in je systeem om in deze anders soort vertrouwde omgeving te werken. Verwacht dit dan ook niet van jezelf. Deel je werkdag op in delen en plan pauzes in. Zodat je in je pauzes dingen kunt doen die wellicht normaal gesproken in de thuisomgeving zou doen. Zo kun je even de tuin ingaan om wat te eten. De zon begint gelukkig weer te schijnen dus het weer laat het in ieder geval toe. 

5. Plan een moment in je dag in om te sporten/bewegen

Beweging is van groot belang. Dat kan een simpele wandeling zijn, maar lieve nog een intensievere work-out. Ook zodat je niet vastroest aan je thuiswerk situatie. Even wat beweging is goed voor je concentratie en dus ook voor je efficiëntie. Even sporten, bewegen en/of stretchen kan al een hoop met je doen. Simpele tip: youtube staat vol met korte yoga lesjes. Je kunt er ook voor kiezen om je dag bijvoorbeeld te beginnen met een fijne wandeling of hardlopen. Wil je all the way gaan wat betreft je concentrtaie voor de rest van de dag? Eindig deze work-out dan met een korte meditatie. Je zult merken dat wanneer je dit in je systeem krijgt het op termijn echt vruchten af gaat werken.

Previous «
Next »