Boekhoudsoftware: hoe kies je het juiste pakket?

  • Digi
  • juli 10, 2018
  • Comments Off

Als zzp’er zit je er vaak niet op te wachten om de boekhouding te doen. Veel zzp’ers zien het als vervelend ‘moetje’ dat zich iedere maand verplicht herhaald, met als ‘grande finale’ de belastingaangifte per kwartaal of per jaar. Het bijhouden van inkomsten en uitgaven en het versturen en innen van facturen vreet tijd. Tijd die je als zzp’er natuurlijk liever gebruikt om te doen wat je het liefst doet en waar je bewust voor gekozen hebt. Juist, ja. Ondernemen. Toch hoeft de boekhouding geen vervelende klus te zijn waar je iedere maand met lood in je schoenen aan begint. Er zijn namelijk een aantal goede zzp boekhoudprogramma’s op de markt, die je als zzp’er digitaal ondersteuning bieden bij je administratie. Sommige pakketten zijn zelfs dusdanig uitgerust, dat je er ook direct je belastingaangifte mee kunt regelen.

Ruime keuze voor verschillende niveaus: van startende zzp’er tot de ontluikende MKB’er

Boekhoudsoftware is er voor iedere zelfstandige. Het maakt niet uit of je een startende zzp’er bent of net de stap maakt naar het midden- en kleinbedrijf. Voor iedere ondernemer is er een passend pakket te vinden. Maar waar let je nu precies op bij de aanschaf van boekhoudsoftware?

Ten eerste kijk je naar de functionaliteit want die kan nogal verschillen. Het ene pakket biedt een totaalplaatje waarmee je zonder boekhouder je gehele boekhouding zelf op orde houdt, terwijl het andere pakket een ‘simpele’ app is die zich vooral richt op starters.  Ten tweede hangt het natuurlijk af van de investering die je wilt doen. Ook hier geldt in de meeste gevallen: hoe uitgebreider de functionaliteit, hoe meer je betaalt.

Wat moet het doen?

Voor je een keuze gaat maken, is het verstandig om eerst te bedenken wat je verwacht van het pakket. Wat zijn de aspecten binnen je boekhouding die je zo veel mogelijk wilt laten automatiseren? Stuur je bijvoorbeeld veel offertes en facturen? Of heb je te maken met veel buitenlandse transacties en verlegging van btw of veel verschillende btw-tarieven? Vind je het een last om telkens al je onkosten in te moeten boeken? Of gaat het erom dat je meer overzicht krijgt op je balans en wil je duidelijk hebben wat er maandelijks binnenkomt en wat er uitgaat? Als je je eisenpakket goed helder hebt, dan maakt dat het kiezen voor het juiste pakket een stuk gemakkelijker.

Wat mag het kosten?

Natuurlijk is de aanschaf van een softwarepakket of een app voor de boekhouding een investering die zich, met name in besparing op tijd en frustratie, al snel uitbetaald. De verschillende pakketten zijn divers geprijsd. Vaak wordt er een maandbedrag gerekend, dat varieert van een kleine tien euro tot over de vijftig euro. Het prijskaartje hangt af van wat je kunt met het pakket.

Een keuze maken

Er zijn in Nederland ruim honderd verschillende boekhoudsoftwarepakketten die allemaal zo hun eigen voors en tegens hebben. Door scherp in de gaten te houden wat je aan functionaliteiten wenst en door al vooraf te bepalen wat je maandelijks wilt uitgeven, kun je redelijk snel een goed geïnformeerde keuze maken uit de verschillende boekhoudprogramma’s. En dat is prettig, zeker voor ondernemers die hun schaarse tijd wel ergens anders aan kunnen en willen besteden.

Previous «
Next »