• Homepage
  • >
  • Financieel
  • >
  • Door een lening over te sluiten kun je flink wat besparen, hoe pak je dat aan?

Door een lening over te sluiten kun je flink wat besparen, hoe pak je dat aan?

  • Digi
  • mei 21, 2019
  • Comments Off
lening oversluiten

Bespaar door je lening over te sluiten

De rentetarieven kunnen tijdens de looptijd van je lening veranderen. Stijgt dit tarief, dan is je lening oversluiten naar een kredietaanbieder die een lagere rente aanbiedt een reële optie. Aan een lening oversluiten zijn uiteraard wel voorwaarden verbonden, zoals er soms ook kosten aan het oversluiten van een lening verbonden zijn. Je lening vergelijken en dan specifiek de rentetarieven is dus iets wat je regelmatig zou moeten doen. Veel mensen denken dat het oversluiten van een lening een ingewikkeld proces is. Wellicht dat de volgende tips je verder helpen en van dat idee afhelpen.

Wegen de kosten op tegen de baten?

Heb je een persoonlijke lening en sluit je die over? Dan word je een boete opgelegd. Voor een doorlopend krediet geldt dit echter niet. Een doorlopend krediet kan ineens afgelost worden en de lening kan vervolgens overgesloten worden. Ook als je een creditcard schuld hebt of als je rood staat bij de bank is dit prima mogelijk. Weet wel zeker dat je bij een eventueel nieuwe verstrekker ook daadwerkelijk goedkoper uit bent. Wat je zeker ook moet doen is controleren of de kosten in de vorm van bijvoorbeeld een boete wel opwegen tegen het voordeel dat je bij de nieuwe verstrekker geniet.

Korter lenen is voordeliger

Wist jij dat een lening van een korte looptijd voordeliger is dan een lening met een langere looptijd? Ook dit kan een reden zijn om voor oversluiten te kiezen. Logisch, je betaalt dan immers over een minder lange periode rente. Bovendien los je ook nog eens sneller af. Heb je een lening met een lange looptijd dan betaal je weliswaar per maand wat minder geld, omdat je over een langere periode rente betaalt kan het zijn dat je uiteindelijk toch een stuk duurder uit bent.

Kans op acceptatie is groot

De kans dat een nieuwe kredietverstrekker je lening accepteert is behoorlijk groot. Wel wordt je betalingsgedrag middels een check bij het BKR gecontroleerd. Leen je hetzelfde bedrag is de kans toch al heel groot dat je lening geaccepteerd wordt, ook al omdat de verschillende kredietverstrekkers zo ongeveer dezelfde acceptatie-eisen hanteren.

Veeg kleinere schulden op een grote hoop

Nog een tip: leen je een klein bedrag, dan betaal je relatief vaak een hoger rentepercentage. Je kunt dus besparen door verschillende kleine leningen samen te voegen. Zo is het mogelijk om een doorlopend krediet, een persoonlijke lening, roodstand bij de bank en een creditcard schuld op een hoop te vegen en daar een grotere lening van te maken. Je krijgt dan te maken met behoorlijk lagere maandlasten en bovendien wordt het allemaal behoorlijk overzichtelijker. Deze manier van oversluiten kan je overigens wel wat geld kosten.

Previous «
Next »