Interactief leren: e-learning games

  • Digi
  • april 10, 2017
  • Comments Off

E-learning games zijn spellen die in ondernemingen, overheidsinstanties zoals ziekenhuizen en scholen worden gebruikt. Waarvoor worden ze gebruikt? Vooral om het personeel, leerlingen of management een nieuwe eigenschap aan te leren of om te leren gaan met bepaalde situaties. Hoe gaat dit in zijn werk?

De opzet van E-learning games

E-learning games zijn digitale ‘spellen’ als het ware, waarbij de participant deelneemt aan een virtuele realiteit waarbinnen hij voor problemen komt te staan. Door middel van spel en uitleg leert hij oplossingen te bedenken voor bepaalde problemen. Zo wordt in ziekenhuizen van E-learning games gebruik gemaakt om personeel om te leren gaan met situaties waarin een patiënt agressief gedrag vertoont. En zo leren leerlingen op de basisschool hoe ruimtelijk inzicht in elkaar steekt door kaart te leren lezen en andere dingen.

De kosten van E-learning games

De kosten van E-learning games zijn niet laag. Dit komt omdat het veel werk vereist om de spellen te laten maken en bovendien vereist het de aanwezigheid van moderne apparatuur door de participanten. Er zijn dus bedrijven die de E-learning games maken en die binnen tevens de optie om situaties bij te laten maken binnen een bepaald spel, wanneer daar vraag naar is van de klant. Dat kost een hoop geld.

De voor- en nadelen van E-learning games

Allereerst is een groot voordeel dat situaties kunnen worden gesimuleerd, waardoor dingen die in het echte leven voorkomen kunnen worden vertaald naar het beeldscherm. Zo kan de participant gedurende deze situaties vaardigheden en eigenschappen ontwikkelen die hem in het echte leven kunnen helpen, mocht een soortgelijke situatie zich voordoen. Dat is een groot voordeel.

Een groot nadeel is dat het duur is en dat er niet meer echt sprake is van ‘klassikaal en samen’ leren. Nee, leren gebeurt gewoonweg op een computerscherm en de participant moet maar met de muisknop (of touchscreen) antwoorden geven en eventueel bewegen. Participanten raken tijdens dit proces niet in gesprek met elkaar, wat het leerproces niet bevorderd.

Waar kun je E-learning games vinden?

Op het internet. Er zijn veel engelse websites met E-learning games, maar als je e-learning spellen intikt kom je op de Nederlandse websites, al zijn dat er wat minder. Er zijn professionele bedrijven met E-learning spellen maar er zijn ook de meer amateuristische e-learning spellen op het internet te vinden. Vooral de professionele worden vaak gebruikt voor organisaties en vragen dus een prijs.

 

Previous «
Next »