Kan ik een WW-uitkering krijgen na ontslag?

  • Digi
  • mei 18, 2018
  • Comments Off

Dat hangt er van af. Als je zelf ontslag neemt, zul je meestal geen WW-uitkering krijgen. Er zijn uitzonderingen: ziekte, werk gerelateerd verhuizen van partner, overstappen naar een andere baan en behandelend huisarts/specialist die je adviseert ontslag te nemen, kunnen soms voldoende reden zijn voor het UWV om toch een WW-uitkering toe te kennen.

Wanneer je werkgever je ontslaat, zul je in veel gevallen wel een WW-uitkering ontvangen. Maar ook hier zijn weer de nodige uitzonderingen. Diefstal, verduistering, bedrog, bedreiging, mishandeling of hardnekkige werkweigering kunnen reden zijn voor het UWV om geen WW-uitekring toe te kennen. Als je verwijtbaar werkloos bent, loop je je uitkering mis.

Begint het je al te duizelen? Dat is heel begrijpelijk. Het is in de meeste gevallen verstandig om je ontslag aan een arbeidsjurist voor te leggen. Er valt namelijk veel te winnen, maar ook veel te verliezen. Een rechtsbijstandverzekering komt dan goed van pas.

WW-uitkering bij ontslag ontvang je als je verzekerd bent voor werkloosheid (en heel vaak is dit het geval), je minimaal 5 uur per week van je werk verliest, je in de laatste 36 weken minimaal een half jaar hebt gewerkt en je geen schuld hebt aan je werkloosheid. Een veel voorkomend misverstand is dat als je instemt met de opzegging door je werkgever je geen WW-uitkering ontvangt. Dit is niet juist: instemmen met het ontslag is geen reden voor het UWV om je een WW-uitkering te weigeren. Er zijn natuurlijk nog veel meer regels en precedenten die op WW-uitkering bij ontslag betrekking hebben. Denk dan eens aan wettelijke opzegtermijn bij ontslag, ontslag met vaststellingsovereenkomst en transitievergoeding. Kortom het zijn er gewoon er te veel om hier allemaal op te noemen.

Het is sowieso raadzaam om wanneer je overweegt ontslag te nemen of je het vermoeden hebt dat je werkgever je wil ontslaan, contact op te nemen met een arbeidsjurist of je rechtsbijstandsverzekering. Je komt dan goed beslagen ten ijs en staat ook sterker in de onderhandeling met je werkgever. Ontslagen worden is erg vervelend, maar je kunt je er op voorbereiden. Je staat er niet alleen voor.

Previous «
Next »