Wat komt er kijken bij het oversluiten van een hypotheek?

  • Digi
  • juli 17, 2018
  • Comments Off

Er kunnen verschillende redenen zijn om je hypotheek over te sluiten. De rentetarieven zijn de afgelopen enorm lager geworden. Heb je je hypotheek nog net in een periode afgesloten dat de rente niet zo laag was, dan kun je met het oversluiten van je hypotheek veel besparen op rentelasten. Het kan ook zijn dat je niet meer tevreden bent over de wijze van aflossen. Als je bijvoorbeeld een aflossingsvrije hypotheek hebt, dan zul je het misschien benauwd hebben gehad, omdat dergelijke hypotheken vaak negatief in het nieuws kwamen. Ook de fiscale regels rond aflossingsvrije hypotheken zijn door de overheid flink gewijzigd. Vanaf 2013 mag je bijvoorbeeld geen rente fiscaal meer aftrekken op nieuw afgesloten aflossingsvrije hypotheken. Je hebt dus nog wel wat zaken te overwegen, voordat je daadwerkelijk besluit om je hypotheek over te sluiten.

Rente

De huidige lage stand van de rente is de meeste gekozen reden om een hypotheek over te sluiten. Het kan ook zijn dat je niet tevreden bent met de rentevast periode en dat je daarom over wilt sluiten. Stap niet klakkeloos over, omdat een andere hypotheek misschien enkele procenten rente lager is. Bereken zeer nauwkeurig, desnoods door een specialist, of de lagere rente wel lonend is. Er komen namelijk bij het oversluiten nog andere kosten kijken, zoals boeterente en oversluitkosten. Als de besparing op de rente niet zo laag is, dat het deze kosten kan compenseren, dan is oversluiten misschien geen goed idee.

Boete

Toen je je hypotheek afsloot, hield de bank rekening met een bepaald bedrag aan rente-inkomsten die over de gehele looptijd naar de bank vloeien en waarop de bank het geld verdient. Als je besluit om je hypotheek over te sluiten, dan loopt de bank dus bepaalde rente-inkomsten mis. Daarom zul je vrijwel altijd bij het oversluiten van een hypotheek een boete moeten betalen, de zogenaamde boeterente. Wel geldt, hoe hoger de rente of hoe hoger het openstaande hypotheekbedrag, des te hoger zal de boeterente zijn. Een voordeel is wel dat in de meeste gevallen de boeterente fiscaal aftrekbaar is in het jaar dat je de hypotheek oversluit.

Overige kosten

Net zoals het afsluiten van je vorige hypotheek, komt er bij het oversluiten van je hypotheek weer allerlei kosten om de hoek kijken. Dit zijn oversluitkosten, maar ook notariskosten, want de nieuwe hypotheek zal weer notarieel ingeschreven moeten worden. Ook zal de nieuwe hypotheekverstrekker een taxatierapport eisen, dus je betaalt ook nog kosten voor de makelaar die je huis taxeert. Al deze kosten zijn gelukkig wel fiscaal aftrekbaar in het jaar dat je de hypotheek oversluit, maar kunnen ook het hypotheekbedrag licht verhogen. Belangrijk blijft dus om vooraf goed uit te rekenen of je met het oversluiten van je hypotheek echt wel goedkoper uit bent.

Previous «
Next »