Webhosting voor beginners: de belangrijkste begrippen

  • Digi
  • september 1, 2020
  • Comments Off
webhosting

Webhosting kan klinken als een onduidelijk begrip. In de marketingwereld wordt het begrip vaak gebruikt, maar wat het begrip precies inhoudt en welke andere begrippen een rol spelen is vaak onduidelijk. In dit blog leggen we je daarom uit waar het begrip voor staat en waar je rekening mee moet houden bij de keuze voor een hostingpartij. 

Wat is webhosting?

Webhosting is een online service die ervoor zorgt dat inhoud op een website of webtoepassing op het internet mogelijk is. Als je een samenwerking aangaat met een hostingpartij, huur je in principe ruimte op een server. Door middel van deze ruimte, kun je bestanden en gegevens opslaan die nodig zijn voor de website. Door deze opslagruimte zorg je ervoor dat delen van de website, zoals afbeeldingen of video’s, goed werken. Nu horen we je denken wat is dan precies een server? Een server is een fysieke computer die allerlei netwerkbronnen beheert. Hierdoor is de website beschikbaar voor eenieder wanneer die persoon de website wil bekijken. Webhosting is hierbij cruciaal, want deze zorgt ervoor dat de server actief blijft en beschermt de inhoud van de website tegen aanvallen. 

De hoeveelheid ruimte die op een server aan een website wordt toegewezen, is afhankelijk van het type hosting dat wordt gekozen. De meest voorkomende soorten hosting zijn: 

  • Reseller 
  • Shared 
  • Dedicated 
  • VPS 

Op basis van het type technologie dat voor de server wordt gebruikt, het beheerniveau en aanvullende diensten worden deze soorten hosting onderscheiden. 

Aan de slag met webhosting 

Zoals we al zeiden, is het hebben van een juiste hosting van essentieel belang voor je website. Als je via Google zoekt op “webhosting”, dan vind je erg veel opties. Om je op weg te helpen de juiste partij te kiezen, hebben we enkele aandachtspunten voor je op een rijtje gezet.

De hoeveelheid opslag 

Het eerste punt waar je op moet letten is de totale ruimte die je website krijgt, dit wordt de opslag genoemd. Dit is niet alleen de website zelf, maar bijvoorbeeld ook alle databases, afbeeldingen en video’s. Heb je een kleine website? Dan heb je voldoende aan een kleinere opslagruimte. Als je je verdiept in de wereld van webhosting zul je ook zien dat veel partijen claimen onbeperkte opslagruimte te hebben. De vraag die je je moet stellen is of dit echter wel nodig is. Wel is het raadzaam na te denken over de groeimogelijkheden. Stel dat je website groeit omdat het een succes is, dan zul je meer opslag nodig hebben. Lees daarom altijd goed de opslagvereisten door.

Ondersteuningsfuncties

Wanneer je technische problemen hebt met de website, kom je er snel achter dat klantenservice belangrijk is. Vaak is de klantenservice iets wat wordt vergeten bij de keuze voor een hosting. Toch raden we aan altijd te kijken naar de opties die worden aangeboden omtrent klantenservice. De typen die worden onderscheiden zijn: 24/7 live, ondersteuning in de VS, managed en een ondersteuningsformulier. 

Laat je goed informeren 

Nu je bekend met de mogelijkheden en belangrijke punten van een hostingpartij, kun je aan de slag om een geschikte partij te vinden. Een organisatie die gespecialiseerd is in hosting is Hipex. Met een team van specialisten zorgen zij voor supersnelle hosting. Laat je goed informeren over de mogelijkheden en kies voor jou de geschikte partij. 

Previous «
Next »