Denk je er aan om parttime te gaan werken? Dan bestaat de kans dat je op een heleboel verbazing en tegenargumenten stuit. Mensen die liever minder dan 40 uur per week werken, krijgen soms te horen dat ze lui, ongemotiveerd en niet ambitieus zijn. Toch zijn er geen redenen om parttime te werken. Lees snel verder, want wij zetten de voor- en nadelen op een rijtje!
Meer tijd voor de kinderen, vrienden, familie, het huishouden of hobby’s. Dat is slechts een greep in de redenen om minder te gaan werken. Voor sommige mensen is de ideale werkweek kort, anderen kunnen maar niet stoppen met werken. Wat je voorkeur ook is, je moet jouw leven inrichten op een manier dat jij gelukkig bent. Of dat bestaat uit minder werken en meer nevenactiviteit weet alleen jij. Wij helpen je een handje met deze keuze door de voor- en nadelen van parttime werken op een rijtje te zetten.
Waarom parttime werken juist heel goed is volgens de wetenschap
In Nederland werken we al jaar en dag 40 uur per week, maar de wetenschap is het hier eigenlijk helemaal niet mee eens. Uit verschillende onderzoeken en experimenten blijkt dat 40 uur per week noch 8 uur per dag ideale tijdsduren zijn of productief en creatief te werken. Tegenwoordig zijn er zelfs al verschillende progressieve bedrijven, zoals Microsoft Japan en Unilever in Nieuw-Zeeland, die experimenteren met 4-daagse werkweken. Andere werkgevers laten hun werknemers zelf hun begintijd bepalen en het aantal uren in hun werkweek zelf indelen. Ook experimenteren bedrijven met werkdagen van 6 uur in plaats van 8 uur. Het resultaat? Uit een onderzoek van de Wharton School in Pennsylvania blijkt dat kortere werkdagen of werkweken zorgen voor een verhoogde concentratie en effectiviteit. Oftewel, je krijgt meer gedaan in minder tijd en houdt ook nog eens meer tijd over voor vrije tijd. Een gezondere balans tussen werk- en privéleven resulteert een tevreden en stressvrije werknemers.
Parttime werken voor een betere mentale gezondheid
Minder werken zorgt dus voor een gezonde balans tussen werk- en privéleven. Dit is iets wat we hard nodig hebben. Zeker in de tijd van social media en smartphones lijkt het werk altijd door te gaan. Het kantoor verlaten houdt je ten slotte niet tegen om ’s avonds nog even je werkmail te checken, een post te plaatsen op de social media van het bedrijf of gebeld worden door een collega die thuis ook nog wat extra uurtjes maakt. Niks doen zit er bijna niet meer in, want de volgende taak ligt altijd op de loer. Deze verhoogde werkdruk resulteerde in 2018 in 1,3 miljoen mensen met burn-out klachten. Het thuiswerken tijdens de pandemie heeft deze klachten alles behalve verminderd. Tussen de zorg voor de kinderen en het huishouden zijn de grenzen tussen werk- en privétijd verder vervaagd. Meer tijd nemen om aan je eigen mentale gezondheid te werken is niet een luxe, maar broodnodig. Denk aan regelmatig wandeling maken, tijd doorbrengen met geliefden, even niksen of juist een nieuwe hobby oppakken. Dit zijn allemaal belangrijke factoren om gelukkig te zijn, jouw energielevel op te laden en productief aan het werk te kunnen. Of je nu voor een werkgever werkt of ondernemer bent, minder werken resulteert voor jou misschien wel in meer succes op zakelijk gebied én meer geluk!
Op een rijtje: de voordelen van parttime werken
We hebben al gezegd wat de gevolgen van de huidige tijdsgeest zijn en waarom hoe goed is om dit te doorbreken. De voordelen van minder werken, zetten we nog één keer voor je op een rijtje:
- Je werkt productiever en efficiënter
- Je ervaart minder stress
- Een gezondere balans tussen werk en privé
- Meer vrije tijd om te doen wat jou gelukkig maakt
- Je energielevel gaat omhoog
Overtuig jezelf om je omgeving te kunnen overtuigen
Als je voor een werkgever of met een zakelijke partner werkt, doe je besluiten om minder te werken natuurlijk niet alleen. Daarom is het belangrijk om goed op een rijtje te zetten waarom het voor jou belangrijk is om minder te werken en wat de voordelen zijn voor beide partijen. Je kan bijvoorbeeld bespreken met je werkgever dat je dezelfde werkzaamheden en hetzelfde salaris wil behouden, maar zelf de vrijheid wil om jouw werkuren in te delen en naar huis te gaan wanneer je werk gedaan is. Als jouw werkzaamheden te veel zijn om in minder tijd af te krijgen, zul je moeten afspreken welke taken nog bij jou liggen en welke niet. Je houdt minder werkdagen over om afspraken in te plannen en vergaderingen bij te wonen. Dit zijn allemaal zaken die je goed met je werkgever of zakelijke partner moet bespreken. Hopelijk komen jullie hier uit, maar wellicht is er nog wat meer overtuigingskracht voor nodig. Als je zorgt dat jij precies weet waarom dit de beste keuze voor jou is, zal het je vast en zeker lukken!
De nadelen van parttime werken
Elk voordeel heeft natuurlijk z’n nadeel. Dit hoeft nog geen reden te zijn om af te zien van jouw voornemen om minder te werken. Wel is het belangrijk om alle voor- en nadelen goed op een rijtje te hebben. Daar helpen we je een handje mee:
- Je hebt (misschien) minder inkomen
- Je kan tegen negatieve vooroordelen stuiten
- Je kunt soms niet bij een afspraak of vergadering zijn
- Je wordt toch gestoord op je vrije dag
Vooral die hap uit jouw salaris is iets om goed over na te denken. Voor de een is minder geldt geen probleem als hier een gezondere balans tussen werk- en privéleven tegenover staat. Geldt dat voor jou ook? Dat is uiteindelijk iets wat alleen jij kan bepalen.