Deze spullen moet je altijd in de auto hebben liggen

  • Digi
  • juli 30, 2021
  • Comments Off
auto documenten

Een autorit kan altijd anders verlopen dan je denkt. Je kunt bijvoorbeeld met autopech langs de kant van de weg komen te staan of een ongeluk maken. Het is daarom belangrijk om altijd goed voorbereid de weg op te gaan. Het helpt al als je bepaalde spullen standaard in je auto hebt liggen of in ieder geval altijd meeneemt. Over welke spullen we het hebben, lees je in dit artikel.

Verplichte documenten

Wist je dat je bepaalde documenten verplicht bij je moet hebben als je de weg opgaat? We hebben het hier over je rijbewijs en je kentekenbewijs. Beide documenten moet je aan een politieagent kunnen laten zien als hierom wordt gevraagd. Je kunt zelfs een boete krijgen als je deze documenten niet bij je hebt. Overigens hoef je alleen je kentekenbewijs deel 1A bij je te dragen. Op dit bewijs staat informatie over de auto zelf, zoals het kentekennummer, het merk en het type van de auto. Het handigst is om deze belangrijke documenten in een speciale map of in je portemonnee te bewaren. Neem ze altijd mee uit de auto om diefstal te voorkomen. 

Er zijn ook documenten die niet verplicht zijn, maar wel ontzettend handig zijn om bij je te hebben. Denk aan een schadeformulier en een groene kaart.

Voor je eigen veiligheid

Je eigen veiligheid en dat van je passagiers is natuurlijk hartstikke belangrijk. Zorg er daarom voor dat je altijd een gevarendriehoek, veiligheidshesje(s) en goed gevulde EHBO-doos in de auto hebt liggen. Deze hulpmiddelen houden jou veilig in geval van nood. Ook is het verstandig om een noodhamer in je auto te installeren. Met de scherpe punt van een noodhamer kan je snel de ruit van de auto inslaan mocht dit nodig zijn.

Ook is het altijd aan te raden om extra water en voedsel bij je te hebben. Als je langs de weg komt de staan met pech kan het soms even duren voordat hulp arriveert. Ook een warm deken en een paraplu kunnen van pas komen. De weersomstandigheden in Nederland kunnen het wachten op hulp soms extra vervelend maken. Controleer ook goed of je huidige autoverzekering pechhulp dekt. Pechhulp kost vaak maar enkele tientjes per jaar en kan je een hoop kosten en kopzorgen schelen. Je kunt een losse pechhulp verzekering nemen maar ook een autoverzekering afsluiten met pechhulp als aanvullende dekking. 

Snel weer de weg op

Ook als je gedekt bent voor pechhulp is het een fijne gedachte dat je ook zelf in staat bent om (simpele) reparaties aan je auto uit te voeren. Denk aan het verwisselen van een lekke band en het opladen van een lege accu. Een reservewiel, simpele set sleutelgereedschap, startkabels en eventueel een paar extra zekeringen kunnen jouw leven een stuk makkelijker maken. Ook een extra fles motorolie, ruitenwisservloeistof en koelvloeistof kunnen onverwachts van pas komen. 

Previous «
Next »