• Homepage
  • >
  • Digiwerken
  • >
  • Hoe kan het ICT landschap in ondernemingen worden vereenvoudigd?     

Hoe kan het ICT landschap in ondernemingen worden vereenvoudigd?     

  • Digi
  • maart 12, 2018
  • Comments Off

Zo vereenvoudigen ondernemingen hun ICT

Computers zijn de laatste decennia niet meer weg te denken uit het bedrijfsleven. Ze spelen een steeds grote rol op de werkvloer. Al op het voorgezet onderwijs leren leerlingen ICT kennen door het vak informatica. Later kunnen ze er voor kiezen om er hun beroep van te maken. Dit soort opleidingen en functies komen alleen maar meer voor in de maatschappij. Een hele generatie wordt inmiddels groot met beeldschermen op het werk. Eerdere generaties krijgen het mee via hun kinderen of volgen een cursus. De techniek ondersteunt ondernemingen om flexibeler mee te draaien. Aan de andere kant gaan de ontwikkelingen zo snel dat je het als onderneming soms moeilijk bijhoudt. Met behulp van de volgende tactieken hou je het de ICT simpel maar overzichtelijk.

Maak kennis met de cloud

Je hoeft geen expert te zijn om te weten dat internet veel gebruikt wordt achter de computer. Natuurlijk dient de computer ook om al je gegevens op te slaan. Bij een pc praat je misschien over vakantiekiekjes of worddocumenten. De ICT van je onderneming komt van pas voor het werk. Een vrij nieuwe ontwikkeling op dit vlak heeft alles te maken met de zogenaamde cloud. Hoe werkt de cloud? Je zou het een online platform of netwerk kunnen noemen om gegevens veilig op te bergen. Het scheelt opslagruimte op computers met als groot voordeel dat het hele team toegang kan krijgen. Het biedt mogelijkheden om tegelijkertijd aan documenten te werken vanuit verschillende locaties. Flexwerkers kunnen vanuit huis of flexplekken bij dezelfde bestanden als op kantoor.

Gedetailleerde registratie

Veel ondernemingen herkennen ongetwijfeld de situatie dat je oude gegevens terug wilt zoeken. Het blijft handig om te zien wie welke informatie het laatst wijzigde en wanneer dat gebeurde. Door middel van deze optie bewaar je het overzicht in de ICT. Configuratie management is de strategie om dat te bereiken. Door configuratie management op de juiste manier toe te passen, wordt alle informatie tot in de detail geregistreerd en geactualiseerd. .

Enterprise architectuur

Een woord als ‘cloud’ klinkt waarschijnlijk meer ondernemers bekend in de oren dan het begrip enterprise architectuur. Tot de verbeelding spreekt architectuur wel, maar binnen de ICT krijgt het een heel andere betekenis. Toch kun je aan het woord al iets ontlenen over wat het precies inhoudt. Enterprise Architectuur draait om de samenhang tussen bedrijfsprocessen, applicaties, functionaliteit en technische infrastructuur binnen een onderneming. Door Enterprise Architectuur toe te passen krijgen ondernemingen een beter inzicht in IT en bedrijfsvoering, waardoor ook het vertrouwen in IT aanzienlijk toeneemt.

Alleen het hoognodige

Een goede start begint soms met een strenge blik naar ICT binnen de onderneming. Daarbij mag je gerust bedenken waarvoor je het inzet en hoeveel het nog oplevert. Beperkte maar krachtige ICT krijg je door ook de aanpak eenvoudig te houden. Het scheelt veel werk als je eerst een deel van de hand doet of samen laat voegen. Een onderzoek om te kijken hoe het beter werkt, schaadt de onderneming niet. Maar met alleen een rondje langs de computers schiet je weinig op. Ook nieuwe methodes zijn nodig om de vereenvoudiging compleet te krijgen. Die eenvoud maakt het werken met de computers alleen maar mooier.            

 

Previous «
Next »