RSI, wat houdt het in en hoe kom je ervan af?

  • Digi
  • november 22, 2017
  • Comments Off
Een steeds groter deel van de dag, besteden wij zittend, vaak langdurig in eenzelfde houding, achter de pc en de telefoon. Dit kan allerlei klachten opleveren, zoals pijn in de onderarm, pijnlijke vingers en handkrampen. Vroeger hadden wij er namen voor zoals muisarm, Game boy-duim en sms-duim. We kennen deze problemen nu onder de naam RSI en betekend Repetitive strain injury.

Oorzaken en klachten van RSI

De oorzaak van RSI ligt vooral in het feit, dat mensen, als zij achter een pc zitten, een slechte zithouding aannemen. In combinatie met het langdurig en herhaaldelijk uitvoeren van dezelfde bewegingen, kunnen klachten als RSI ontstaan. Deze bewegingen, zijn vaak ogenschijnlijk, kleine en niet inspannende bewegingen en voor ons ook automatische bewegingen, zoals het aanklikken van een muis. De medische wetenschap heeft overigens nog steeds veel vragen over de oorzaak van RSI, want men kan nog niet plaatsen, waarom sommige mensen er wel last van krijgen en andere mensen, die soms nog veel intensievere inspanningen doen helemaal niet? Naast de pijnklachten van voornamelijk, hand, onderarm en pols is er ook een samenhang te zien met slijmbeurs- en peesschedeontsteking. Een ander deel van het probleem RSI, is dat veel mensen niet door hebben dat RSI klachten niet normaal zijn en wijten heel laconiek, hun pijntjes, aan een tijdelijk iets, “wat wel weer overgaat”.

Behandeling van RSI

In de meeste gevallen, als RSI nog niet dusdanig , de spieren en aanhechtingen heeft aangetast, is behandeling gemakkelijk, zelf zo gemakkelijk, dat je je afvraagt, waarom je er niet eerder op bent gekomen. De behandeling, bestaat gewoon uit het aanleren van nieuwe gewoontes. Gewoontes, zoals bijvoorbeeld zorgen dat je hand niet te ver naar achteren is gebogen, de muis om de zoveel tijd,op een andere manier vastpakken en leren om de belasting over de verschillende manieren te spreiden. Wat er ook zeker bij meehelpt, is het gebruikt van ergonomische toetsenbord en muis. Deze helpen je om de juiste houding aan te nemen. Medicijnen tegen RSI bestaan niet, het kan mogelijk helpen om pijnstillers te nemen. Er zijn ook gevallen, waar RSI echt heeft toegeslagen en mensen in het ergste geval geopereerd moeten worden. Het belangrijkste is, om zodra je klachten krijgt, dit niet te ontkennen en direct over te schakelen op een andere, gezondere zithouding en gebruik van muis en toetsenbord.

Previous «
Next »