Staand werken achter je computer is effectiever

  • Rogier
  • december 7, 2018
  • Comments Off
staand achter de computer

Staand werken werkt beter

De laatste jaren hoor je steeds vaker dat zitten het ‘nieuwe roken’ is. Opstaan uit je ergonomische bureaustoel en staand je bureauwerk doen is het nieuwe devies. Dit verlaagt het risico op o.a. diabetes en overgewicht. Met drie uurtjes per dag staand werk verrichten, verbrand je al genoeg calorieën om drie kilo vet te verliezen per jaar. Maar kunnen we staand echt beter werken dan zittend?

Bloedcirculatie

Staand werken zorgt voor een betere bloedcirculatie. Dit betekent dat jouw hersenen meer zuurstof en voedingsstoffen krijgen dan wanneer je stilzit. Jouw hersenen hebben dus letterlijk meer brandstof tot hun beschikking om denkwerk te verrichten. Gevolg is dat je sneller kunt nadenken en je beter kunt concentreren. Bovendien ben staand achter de computer constant een beetje in beweging, waardoor je spieren en gewrichten veel meer afwisseling hebben van houding dan wanneer je de hele dag onderuitgezakt in de bureaustoel hangt.

Benodigde attributen

Als je staand achter de computer wilt werken, heb je natuurlijk een verhoogd bureau nodig. Het beste is een bureau die je op jouw eigen hoogte kunt instellen. Een te lage werkplek veroorzaakt waarschijnlijk nekpijn. Omdat veel kantoren voornamelijk ingericht zijn op zittend werk, vraagt het wel enige investering van de werkgever om de werkomgeving te veranderen. Denk aan overlegplekken waar je staand kunt praten, flexibele werkplekken op verstelbare stahoogte, een wandelingetje tijdens de lunchpauze of misschien een wandeling tijdens de brainstormsessie. Als je om bepaalde redenen niet kunt of wilt staan, ga dan wandelen of neem een hometrainer die je achter je bureau kunt zetten. Dan kun je al fietsend je werkzaamheden uitvoeren.

Niet alleen opstaan

Niet alleen staand werken verhoogd de productiviteit. Onderzoek wijst uit dat sporten het creatieve denkproces stimuleert. Als werkgever loont het om je werknemers voldoende gelegenheid te geven om in beweging te komen. Stimuleer bijvoorbeeld de oprichting van een hardloopgroepje voor in de (verlengde) lunchpauze, of vergoedt een gedeelte van het sportschoolabonnement. Of ondersteun je werknemers in de aanschaf van een goede fiets, zodat ze al op kantoor aankomen met een goed opgestart brein. Er zijn talloze mogelijkheden om werknemers in beweging te krijgen. Dus sta op uit je bureaustoel en zet je bloedcirculatie aan de gang om nieuwe creatieve mogelijkheden te bedenken om jezelf en jouw bedrijf in beweging te krijgen.

Previous «
Next »