Welk vervoermiddel kies jij als zzp’er?

  • Digi
  • september 24, 2019
  • Comments Off

Als zzp’er kun je kiezen voor diverse vervoermiddelen en typen vervoer. Wat zijn de meest populaire opties? En welke voordelen en nadelen hebben de diverse vervoersmiddelen?

Leaseauto (gebruikt of nieuw)

De leaseauto is het meest populaire vervoermiddel onder zzp’ers. Het kan hierbij gaan om zowel een gebruikte leaseauto van enkele jaren oud, als om een nieuwe leasewagen. Het voordeel van een gebruikte leaseauto van enkele jaren oud, is het feit dat de grootste afschrijvingskosten al afgeboekt zijn, terwijl je toch in een relatief nieuwe auto rijdt. Leasen is in het algemeen aantrekkelijk, omdat je als ondernemer precies weet waar je qua kosten aan toe bent. Je betaalt een vast maandelijks bedrag en hebt verder alleen benzinekosten. Dit is administratief gemakkelijk en spaart veel tijd uit. Verder heb je geen omkijken naar de apk, verzekeringen, wegenbelasting of reparaties. Ten slotte is een leasecontract aantrekkelijk, omdat je flexibel kunt leasen en zelf bepaalt wanneer je het leasecontract stopzet. 

Een privéauto als zakenauto gebruiken

Er zijn ook veel zzp’ers die een privéauto als zakelijke wagen gebruiken. Voordelig hieraan is dat je zakelijke reizen kunt aftrekken van de belasting. Door kritisch naar autoverzekeringen te kijken en autoverzekeringen vergelijken op prijs -kwaliteit, kun je ook daarop besparen. Verder kun je op een eigen auto prima autobelettering gebruiken met jouw naam en het bedrijfslogo. Zo maak je voordelig reclame in jouw directe omgeving. De auto op naam van jouw zaak zetten, levert diverse interessante belastingvoordelen op. Let hierbij op het volgende: het is verplicht om jouw auto op naam van jouw onderneming te zetten als je minder dan vijfhonderd kilometer per jaar privé rijdt. Verzekeringen schelen nogal per automerk, bij Autoverzekering.nl – automerken vind je meer specifieke informatie over het verzekeren van je auto per merk. 

Met de trein op pad

Wanneer je als zzp’er weinig tot niet hoeft te reizen, is reizen met de trein aantrekkelijk. De verzekeringskosten of leasekosten van een auto hoef je dan niet te betalen. Wie reist met de trein, betaalt alleen voor specifieke ritten. Verder kun je als ondernemer besparen door een kortingskaart of goedkope treinkaartjes te bestellen. Een nadeel van met de trein reizen is wel dat je alleen van station naar station kunt reizen. Moet je op een afgelegen locatie zijn, dan heb je een bus, taxi, metro, tram of fiets nodig om daar te komen. Belastingtechnisch kun je minstens 6 procent van de Belastingdienst terugkrijgen voor jouw treinreizen.

Op de fiets stappen voor een zakelijke deal

Heb je vooral een lokale of regionale doelgroep met wie je overlegt? Dan is het mogelijk om jouw afspraken op de fiets te bezoeken. Realiseer je echter wel dat een fietsende zzp’er minder professioneel overkomt dan een ondernemer met een eigentijdse bedrijfsauto. Fietsen heeft daarentegen vooral veel voordelen: je blijft volop in beweging als zzp’er (wat goed is voor de gezondheid), fietsen is een goedkope manier van vervoer en je bent snel op locatie als je bijvoorbeeld een elektrische fiets aanschaft.         

Previous «
Next »