De voor- en nadelen van financial lease

  • Digi
  • februari 27, 2023
  • Comments Off
voordelen financial lease

Wil je een grote aankoop doen, zoals bijvoorbeeld een auto kopen? Maar heb je het volledige benodigde bedrag niet op de rekening staan? Dan kun je kiezen voor financial lease. Wanneer je kiest voor financial lease sluit je een contract af voor een bepaalde tijd. Het grote voordeel hieraan is dat je je aankoop niet direct hoeft te bepalen, maar je bent er wel direct de eigenaar van. Maar toch is het niet altijd de beste keuze. In dit artikel zetten we een aantal voor- en nadelen van financial lease op een rij. Zo hopen wij je te helpen bij het maken van de juiste keuze. 

Voordelen van financial lease

Wil je graag een auto op afbetaling kopen? Met financial lease kun je het bedrag in delen betalen, maar je wordt wel direct de nieuwe eigenaar. Maar er zijn meer voordelen, zoals zelf bepalen hoeveel je betaalt. 

Groot bedrag in delen betalen 

Wanneer je een auto aanschaft, is dit voor veel mensen een grote investering. Niet iedereen heeft dit geld op de bank staan. Wil je wel graag een nieuwe auto, maar kan je het geld niet in één keer betalen? Wanneer je een auto gaat leasen, betaal je het aankoopbedrag in delen. Je doet dus niet maar één betaling. En dit terwijl je wel direct eigenaar van de auto bent. 

Zelf bepalen hoeveel je betaalt

Je betaalt maandelijks een bedrag aan de kredietverstrekker. Maar hoeveel geld je betaalt, kun je in veel gevallen zelf bepalen. Kies er bijvoorbeeld voor om aan het einde van de looptijd een hoog bedrag over te maken. Zo zorg je ervoor dat je maandlasten redelijk laag blijven. Maar dan moet je aan het einde van de looptijd natuurlijk wel het bedrag op je rekening hebben staan.

Voordelen bij zakelijk gebruik

Zakelijke financial lease kan diverse voordelen bieden voor ondernemers. Je kunt namelijk direct beginnen met afschrijven wanneer je een zakelijke leaseauto aanschaft. En ook is het mogelijk om de btw en de rente af te trekken. 

financial lease voordelen

Nadelen van financial lease

Financial lease biedt meerdere pluspunten, maar er zitten ook nadelen aan verbonden. Zo betaal je bijvoorbeeld gewoon zelf je reparaties en onderhoud.

Zelf reparaties en onderhoud betalen

Wanneer je voor financial lease kiest, zul je ook rekening moeten houden met extra kosten. Uiteraard betaal je iedere maand een vast bedrag, maar hier komen ook nog wegenbelasting, verzekerings-, onderhoud- en reparatiekosten bij op. Verwar financial lease dus niet met operational lease waarbij je deze kosten niet zelf hoeft te betalen.

Slottermijn bedrag

Zijn je maandelijkse lasten laag, maar heb je een hoge slottermijn? Dan moet je dit bedrag aan het einde van de looptijd natuurlijk wel op je rekening hebben staan. Het is daarom belangrijk om hiervoor op tijd te beginnen met sparen.

Lage restwaarde

Het slottermijn wordt vastgesteld op basis van de te verwachten restwaarde van de auto. Is de restwaarde van de auto aan het einde van de looptijd lager dan verwacht? Dan betaal je deze financiële tegenvaller uit eigen zak.

Previous «
Next »