Eenvoudig data analyseren met Excel

  • Digi
  • januari 17, 2023
  • Comments Off
data analyseren met excel

Het veelzijdige platform Excel is een perfecte tool voor het maken van data analyses.  Hoewel bijna iedereen wel ervaring heeft met het programma excel, is het uitvoeren van data visualisaties echter meer voor de gevorderde gebruiker. Wil je graag leren hoe je Excel datamodellen kunt opstellen en kan uitbreiden naar Power BI-rapporten? Volg dan een Excel cursus bij Master-it. Want voor veel organisaties wordt werken met PowerBI steeds belangrijker. Dus maak jezelf onmisbaar als Excel en Power BI expert met een gevorderde Excel diploma op zak!

Van data naar informatie

Veel van de functies van Excel zijn ontwikkeld om ondersteuning te bieden bij het interpreteren en analyseren van data. Hierdoor wordt Excel vrijwel in iedere kantooromgeving wel toegepast. Maar ook in veel huishoudens wordt Excel gebruikt. Zo kun je bijvoorbeeld overzichtelijk je maandelijkse banktransacties bijhouden en bekijken. 

Waarom is structureren en analyseren belangrijk?

Zolang data niet gestructureerd wordt, kun je deze eigenlijk niet analyseren. Want pas na het structureren van data kun je essentiële inzichten verkrijgen, en zet je de data dus om in informatie. Pas dan krijgt de data echt waarde. Door de inmiddels gestructureerde informatie te analyseren, kun je weloverwogen beslissingen nemen. Denk bijvoorbeeld aan het afstemmen van je voorraad in een bepaalde maand in het jaar, na het analyseren van de afzet in die specifieke maand de jaren ervoor.  

Van data naar informatie 

Het omzetten van data naar informatie gaat in 3 stappen. Allereerst moet de data worden ingevoerd en verrijkt. Hierna moeten de gegevens worden gestructureerd en geanalyseerd, en wordt de data dus omgezet in informatie. Excel heeft talloze functies om data te analyseren. Deze functies zijn gaan van eenvoudig filteren en sorteren van gegevens tot complexere mogelijkheden zoals het toepassen van draaitabellen en Power BI. Power BI biedt op het gebied van structureren en analyseren van data talloze mogelijkheden en wordt om die reden steeds meer gebruikt. Aan de hand van de verkregen data via Power B worden uiteindelijk rapporten geschreven en beslissingen genomen. Dus wil jij jou excel kennis verbreden, schrijf je dan in voor een excel cursus op locatie!

Previous «
Next »