Is jezelf laten omscholen iets voor jou?

  • Digi
  • januari 17, 2022
  • Comments Off
jezelf laten omscholen

Wist jij vroeger al wat je wilde worden als volwassene? Voor de meeste mensen was dit niet zo. Sommige mensen twijfelen zelfs als volwassene nog of hun huidige baan de juiste is. Daarbij overwegen ze om aan omscholing te beginnen. Denk jij hier ook aan? Dan is het aan te raden om dit artikel aandachtig door te nemen. We geven je namelijk drie situaties voor wanneer omscholing een goed idee is voor jou.

Werkloosheid

Ten eerste is omscholen een goed idee als jij momenteel werkloos bent. In sommige sectoren is er momenteel een overschot aan mensen die willen werken. Daardoor kan een baan vinden uitermate lastig zijn of zelfs onmogelijk. Je wilt vanzelfsprekend niet jarenlang erover doen om een baan te vinden met jouw huidige opleiding. Dan is het praktisch om voor omscholing te kiezen.

Geen passie voor jouw huidige baan

Een andere reden om voor omscholing te kiezen, is dat je jouw huidige baan niet leuk vindt. Wanneer je tegen dit probleem aanloopt, is het zaak zo snel mogelijk een baan te vinden waar je wel warm van wordt. Anders is de kans namelijk vele malen groter dat je ongelukkig blijft.

Maar bij het vinden van een andere baan is de kans groot dat er ook andere competenties zijn vereist. Daarom is het slim om in deze situatie voor omscholing te kiezen. Zo maak je het voor jezelf makkelijker om jouw droombaan te vinden.

Je ziet geen toekomst in jouw baan

Ten derde is het ook een goed idee om voor omscholing te kiezen als jij geen toekomst in jouw huidige baan ziet. Daarmee doelen we niet op het feit dat je de baan niet leuk vindt, maar dat men verwacht dat jouw baan in de toekomst overbodig zal zijn. Een voorbeeld hiervan is een vrachtwagenchauffeur. Langzaam maar zeker komen we op het punt waarbij vrachtwagens zelfbesturend zullen zijn. Daardoor zijn vrachtwagenchauffeurs overbodig.

Als jij in een sector zit waar je de bui al ziet hangen qua kansen op een langer carrière, is omscholing een juiste oplossing om dit probleem te vermijden. Zo kun je straks wél in een sector belanden waar je op de lange termijn kunt blijven werken.

Wat zijn de omscholingsmogelijkheden?

Nu je weet of omscholing een goed idee is om te doen, is het ook slim om de mogelijkheden te onderzoeken. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor de STAP regeling, waarbij je subsidie ontvangt en jouw omscholing goedkoper wordt.

Daarnaast zijn er ook beurzen te vinden of kun je kiezen voor een werk- en leerschool. Er zijn vele andere opties, daarom is het slim om ze allemaal te ontdekken voor je besluit jezelf om te scholen.

Previous «
Next »