• Homepage
 • >
 • Tech
 • >
 • Wat is een snijplotter en wat kun je ermee?

Wat is een snijplotter en wat kun je ermee?

 • Digi
 • oktober 11, 2021
 • Comments Off
snijplotter kopen

Moet jij geregeld voor je bedrijf raamstickers bestellen? Vind je het leuk om eigen ontwerpen op een shirt te drukken? Voor deze, en vele andere toepassingen kun je een snijplotter kopen, waardoor je dit allemaal zelf kunt doen. Maar wat is een snijplotter precies en wat kun je er allemaal mee doen? De antwoorden op deze, en vele andere, vragen lees je hieronder, waar we je alles uitleggen over de snijplotter.

wat is een snijplotter

Wat is een snijplotter?

Een snijplotter is een machine die allerlei materialen kan snijden.  Zo kun je met een snijplotter onder andere stickermateriaal, papier en allerlei transfer materialen snijden, die je daarna bijvoorbeeld op textiel kunt persen. Misschien wil je wel wat bijverdienen on the side en jouw creaties verkopen? Met een snijplotter kun je jouw mooiste creaties uitsnijden en gebruiken. Van gepersonaliseerde t-shirts tot kaarten en labels voor op de broodtrommels van kinderen, de mogelijkheden zijn onbegrensd. Sluit de snijplotter aan op je pc of geef draadloos opdrachten via je smartphone en start direct met plotten.

Wat kun je nog meer met een snijplotter?

Je snijdt niet alleen met een snijplotter. Afhankelijk van het model snijplotter kun je er ook mee tekenen, schrijven, vouwen en graveren. Personaliseer je spullen, of die van je kinderen, met een zelfontworpen sticker of maak een mooie eigen kerstkaart om naar al je vrienden en familieleden te sturen. De eindeloze mogelijkheden van een snijplotter zorgen ook nog eens voor inspiratie voor je volgende projecten. Even geen inspiratie? Online vind je genoeg databases met leuke ontwerpen die je direct kunt gebruiken!

wat kun je met een snijplotter

Wat kun je allemaal uitsnijden met snijplotters?

Nu we de vraag ‘Wat is een snijplotter’ voor je hebben beantwoord is het tijd om te kijken welke materialen je er allemaal mee kunt snijden. Er zijn standaard materialen zoals knutselpapier, vinyl en labels, maar er zijn ook speciale materialen waar je leuke creaties mee kunt maken. Met de iron-on vellen bijvoorbeeld. Daarmee breng je jouw creatie op kleding aan. Je hebt hier wel een hittepers voor nodig. Een ander bijzonder materiaal is transfer tape. Deze tape is nodig om je uitgesneden ontwerp op bijvoorbeeld een mok of de eerder genoemde broodtrommel te plakken.

Dit heb je nog meer nodig als je met een snijplotter gaat werken

Met een snijplotter snijd je dus ontwerpen uit. Er zijn echter  ook nog andere gereedschappen nodig om je projecten goed af te ronden. Denk daarbij aan handmatige gereedschappen, zoals een spatel en schraper, om oneffenheden weg te halen. Of dus de hierboven genoemde hittepers waarmee je al jouw kledingstukken personaliseert. Je hebt een grote en een mini hittepers, zodat je op diverse oppervlakken kunt werken.

De snijplotter heeft een opzetstuk waar je de mesjes in klikt. In hetzelfde opzetstuk kun je ook pennen plaatsen om op materialen te tekenen of te schrijven. Zo maak je een kaart nog persoonlijker. Je kiest het lettertype of je uploadt een ontwerp en de snijplotter tekent je creatie.

Er zijn verschillende matten te koop voor een snijplotter, zoals een speciale kaarten mat, waar je kaarten op snijdt. Er zijn matten die voor verschillende materialen geschikt zijn en hebben een andere stevigheid, afhankelijk van het materiaal waar ze voor worden gebruikt. Alle snijmatten hebben een plaklaag, zodat het materiaal goed op zijn plek blijft zitten tijdens het snijden. 

waar kun je een snijplotter voor gebruiken

Waar kun je een snijplotter voor gebruiken?

De mogelijkheden van een snijplotter zijn eindeloos, hier een kleine opsomming:

 • Veelgebruikte toepassingen van Snijplotters zijn onder andere het maken van stickers, zoals muurstickers, deur stickers en raamstickers. Afhankelijk van het type snijplotter kun je stickerfolie, special-effect folies en zelfs karton uitsnijden.
 • Textiel decoreren met rhinestones of imitatie diamanten, die zorgen voor een extra glinstering op jouw kleding, of die van je kinderen. Met een snijplotter kunt je mallen maken waarmee je de rhinestones op de stof kunt drukken.
 • Voor het uitsnijden van full colour prints gebruik je een snijplotter met contour functie. Aan de hand van herkenningspunten rondom de print kan de snijplotter vervolgens de print nauwkeurig uitlezen en snijden. Autobelettering
 • Zogenaamde polymere stickerfolie is uitermate geschikt voor belettering op vlakke én licht gebogen oppervlakken zoals bijvoorbeeld een auto. Deze folie heeft een levensduur van 7 á 8 jaar.
 • Voor interne bewegwijzering of signalisatieborden binnen een bedrijf kunt je met een snijplotter bijvoorbeeld zelfklevende folies of reflecterende folies snijden. Stukken goedkoper dan die elders te laten maken!

Met een snijplotter schaf je niet alleen een snijmachine voor papier aan, maar een apparaat waarbij de mogelijkheden ontelbaar zijn. Naast het snijden verschilt het per model welke toepassingen en materialen het apparaat ondersteunt.  Bedenk dan ook van tevoren wat je met een snijplotter wil gaan doen. Gebruik de extra benodigdheden voor nog meer creatieve opties, en ontdek dat de mogelijkheden van een snijplotter eindeloos zijn! Hopelijk hebben we met dit artikel een goed beeld kunnen over geven over snijplotters en het antwoord op de vraag; wat is een snijplotter goed kunnen beantwoorden.

Previous «
Next »