7x Situaties op de werkvloer die alle introverten meemaken

  • Rogier
  • augustus 25, 2021
  • Comments Off
Situaties op de werkvloer introverten

Je zou kunnen zeggen dat er twee soorten mensen zijn: introverten en extroverten. Die laatste groep wordt oververtegenwoordigd, aangezien de extraverten naar schatting twee derde van de wereldbevolking innemen. Geen zorgen introverten, we see you! Als jij onder deze kleine minderheid valt zul jij deze situaties op de werkvloer zéker herkennen! 

Nu is een derde van een wereldbevolking geen kleine groep, toch worden managementrollen over het algemeen vergeven aan extraverten mensen. Hier valt misschien wat voor te zeggen, maar bij de introverten onder ons kan dit voor behoorlijke frustraties zorgen. Ben jij een introvert die moet meedraaien met een extraverten werkomgeving? Dan zul je de volgende situaties ongetwijfeld herkennen! 

Situaties op de werkvloer die alle introverten meemaken

1. We luisteren wel, we moeten het alleen nog even verwerken 

Als jij een introvert bent, zul je waarschijnlijk niet haantje de voorste spelen tijdens een vergadering. Waarschijnlijk ben jij druk aan het luisteren en verwerken wat iedereen te zeggen heeft, om vervolgens alleen iets in te brengen wanneer jij écht vindt dat het iets toevoegt. Als jouw collega’s wél allemaal haantje de voorste zijn, loop je de kans om ondergesneeuwd te worden. Met een beetje pech kan jouw houding zelfs de indruk wekken dat je niet bij de les bent. Jij weet wel beter. Aan input geen gebrek, je hebt alleen wat tijd nodig om alles te verwerken en jouw ideeën te formuleren. If only they knew… Vermoed je dat dit bij een introverte collega aan de hand is? Geef diegene dan de kans om na de vergadering nog met input te komen, zodat iedereen gehoord wordt. 

2. We worden geïntimideerd door luide collega’s 

Over die haantjes de voorste gesproken, wij kunnen dat best wel intimiderend vinden. Als introvert is het niet altijd makkelijk om enthousiaste en hart roepende collega’s te overstemmen tijdens een vergadering of brainstormsessie. Best wel zonde, want wie het hardst roept heeft niet per definitie de beste ideeën. Help je introverte collega’s dus door tijdens een vergadering iedereen aan het woord te laten. 

3. Mij nie belle

Niks zo zenuwslopend voor een introvert dan onaangekondigd gebeld te worden door een manager, collega of zelfs klanten. Ad hoc vragen beantwoorden of oplossingen bedenken is niet de beste kwaliteit van een introvert. Respecteer je introverte collega dus door aan te kondigen dat je een vraag wil stellen. Als het even kan, bel je zelfs helemaal niet en stuur je gewoon een e-mail of berichtje. Eeuwig dank! 

introvert woman

4. Waardeer de goede eigenschappen die we wél hebben

Eigenschappen van extraverten krijgen nogal veel lof. Denk aan sociaal, spontaan en gevat zijn. Ook in het werkleven lijkt het bijna een vereiste om over deze eigenschappen te beschikken. Nu zijn dit ook erg mooie kwaliteiten, maar als introvert kan het een beetje vermoeiend zijn om elke vacature te lezen dat jouw potentiële werkgever het tegenovergestelde van jou zoekt. En dat terwijl introverten ook zulke mooie en kostbare eigenschappen hebben. Denk aan goed kunnen samenwerken (in kleine groepjes), nauwkeurig werken en een langere spanningsboog. Steek je introverte collega dus een hart onder de riem door deze mooie kwaliteiten op te merken én te complimenteren. 

5. Merk onze prestaties op

Ook al schreeuwen we het zelf niet van de daken, ook wij zijn trots op onze prestaties en willen dat deze opgemerkt worden door anderen. Zeker in een kantoortuin gevuld met grote persoonlijkheden is het makkelijk om een introvert over het hoofd te zien. Nogmaals, hard roepen staat niet persé gelijk aan hard werken. Stille wateren hebben diepe gronden. Bij dezen doen wij dan ook een oproep aan alle managers om goed rond te kijken en de introvert te zien die na werktijd nog stilletjes zit te werken aan die belangrijk deadline én fantastische resultaat levert.  

introvertgesprek

6. Laat ons thuiswerken of laat ons met rust 

Een introvert werkt het beste in een stille, prikkelvrije omgeving. Een kantoortuin vol extraverte typisch die om de haverklap aan je bureau komen hangen, is dus niet altijd gewenst. Anderen kunnen zich weer beter concentreren met muziek of rumoer op de achtergrond, dus ieder z’n ding. Hou als manager rekening met alle voorkeuren door stilteruimtes te benoemen waar mensen rustig kunnen werken. Of laat ons thuiswerken, ook na de pandemie. Geef ons het vertrouwen dat we ook thuis productief zullen zijn, dan lopen we de kantjes er écht niet vanaf. 

7. Nee, we blijven niet hangen voor een naborrel

Veel collega’s kijken elke week weer uit naar vrijdagmiddag. De tijd om de laptops dicht te slaan en een biertje open te maken is bij menig collega een lang verlangd moment. De introverten onder ons zijn daarentegen niet zo van de small talk en gaan liever gewoon naar huis. Dat is niks persoonlijks, het kost gewoon heel veel energie. Energie die we niet meer hebben aan het einde van de week. Waar extraverten opladen met andere mensen, laden introverten juist op door alleen te zijn. Dat betekent dus niet dat we onze collega’s niet gezellig vinden, dat betekent gewoon dat we moe zijn. “Nee dankje, ik hoef geen biertje. Tot maandag!”

Het kan bijna niet anders dat jij óf een introvert bent óf samenwerkt met een introvert. In beide gevallen zullen bovenstaande situaties je vast bekend voorkomen. Kennis is macht, dus of jij er zelf een bent of beter wil leren omgaan met je introverte collega’s, doe er je voordeel mee!

Previous «
Next »