• Homepage
  • >
  • Werk
  • >
  • De 3 grootste fouten die je kunt maken bij een beoordelingsgesprek

De 3 grootste fouten die je kunt maken bij een beoordelingsgesprek

  • Rogier
  • februari 3, 2022
  • Comments Off
De 3 grootste fouten die je kunt maken bij een beoordelingsgesprek

Het is altijd een spannend moment: je jaarlijkse beoordelingsgesprek. Neem je elk jaar weer met klamme handjes plaats tegenover je baas? Dan kan je door de zenuwen zomaar iets zeggen of doen wat je liever achterwege had gelaten. Daarom zetten wij de drie grootste fouten op een rijtje. Als je dit niet doet, komt het zéker goed!

Het hele jaar heb je lopen zwoegen, maar of je baas het heeft opgemerkt is de vraag die beantwoord gaat worden tijdens je beoordelingsgesprek. Of misschien heb je er juist wel stiekem de kantjes er vanaf gelopen en hoop je juist dat je boos het niet gemerkt heeft. Hoe dan ook is het jaarlijkse beoordelingsgesprek altijd een spannend moment. Gelukkig zijn er slechts een paar dingen die je écht niet moet doen om dit moment zonder kleerscheuren door te komen.

fouten die je kunt maken bij een beoordelingsgesprek

Een slechte voorbereiding is het halve werk

Zorg in ieder geval niet dat je onvoorbereid het gesprek in gaat. Dat maakt de kans namelijk groter dat je verrast wordt, met je mond vol tanden staat of juist uit emotie reageert. Geen zin in een avondje piekeren op de bank omdat je niet blij bent met je presentatie tijdens je beoordelingsgesprek? Zorg dan dat je vooraf al goed hebt nagedacht over wat je baas misschien gaat zeggen. Wat ging er goed en wat ging er minder? Vergeet ook niet om je doelstellingen erbij te pakken zodat je kan kijken of ze deze behaald hebt. Toch een doelstelling gemist? Bedenk dan ook alvast waarom het niet gelukt is deze behalen. Je baas zal het zeker waarderen dat je jouw persoonlijke ontwikkeling zo serieus neemt. Andersom zal je baas jou ook minder serieus nemen als jij jezelf niet serieus neemt.  

fouten bij een beoordelingsgesprek

Reageren uit emotie 

Feedback leren omarmen is een ware kunstvorm. Net zoals feedback geven trouwens. Sommige mensen kijken dagen of zelfs weken op tegen hun beoordelingsgesprek uit angst voor de feedback die ze gaan ontvangen. Het is dan ook wel even slikken als je te horen krijgt dat er nog verbeterpunten zijn. Toch zou je enigszins voorbereid moeten zijn, want de feedback die je tijdens je beoordelingsgesprek ontvangt moet eerder met jou besproken zijn door je baas. Als je deze feedback voor het eerst hoort, kan je best aangeven dat je verrast bent omdat het de eerste keer is dat je baas dit naar je uitspreekt. Of je de feedback nu vaker hebt gehoord of niet, het belangrijkste is dat je niet uit emotie reageert. Feedback krijgen op je werkzaamheden is namelijk geen aanval op jouw persoonlijkheid. Blijf rustig en vraag om concrete voorbeelden zodat je de feedback kan plaatsen. Ga in ieder geval niet tegen je leidinggevende in en accepteer de feedback, ook als je deze niet direct wil beamen. Iemand die bereid is tot zelfreflectie heeft altijd een streepje voor. 

Vergeten te onderhandelen

Het jaarlijkse beoordelingsgesprek is een momentopname waar je positief op terug wil kijken. Daarom is het belangrijk dat je goed voor de dag komt, maar ook uit het gesprek haalt wat je hoopt. Vergeet dus niet te onderhandelen over salarisverhoging en jouw arbeidsvoorwaarden. Let op: dit geldt natuurlijk alleen bij een positieve feedback. Dat is namelijk een mooi moment om te beargumenteren dat je zo veel voor het bedrijf betekent dat je er best een beetje op vooruit mag gaan. Je baas heeft ten slotte net zelf gezegd hoe waardevol je bent! 

grootste fouten die je kunt maken bij een beoordelingsgesprek

Met deze concrete tips in je achterzak kan je beoordelingsgesprek bijna niet fout gaan. Onthoud dat de mening van jouw baas slechts een mening is en je niet iedereen kan pleasen. Maar vergeet ook niet open te staan voor feedback, want daar groei je alleen maar van!  

Previous «
Next »